Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Politisk samråd: Udviklingsordfører efterlyser handling som svar på Danwatch-afsløringer

Det er ikke første gang, Danwatchs undersøgelser fører til politisk samråd. Enhedslistens Christian Juhl mener, det er på tide, at afsløringerne får konsekvenser for de virksomheder, der overtræder arbejderes rettigheder rundt om i verden
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

“Synes I ikke, det er mærkeligt, at vi skal holde så mange møder om det samme tema?”

Sådan spurgte Christian Juhl (EL) til onsdagens politiske samråd om Danwatchs afsløringer af arbejdsforholdene for havnearbejderne i Mombasa, der laster Mærsk-skibe. Her var Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) indkaldt til at svare på spørgsmål om Mærsks ansvar for, at havnearbejderne arbejder i op til 24 timer i træk til en fjerdedel af den kenyanske mindsteløn.

Christian Juhl har tidligere kaldt ministre i samråd på baggrund af Danwatchs afsløringer af, hvordan vanilje, rejer, tøj og tømmer bliver produceret, hvordan Mærsk-skibe ophugges på strande i Indien og Bangladesh, og hvordan danske pensionsselskaber medvirker til gældsslaveri i Indien.

Han efterlyser nu konkret handling og konsekvenser for Mærsk, som får lastet skibe af kenyanere, der arbejder uden sikkerhedsudstyr og sover på papkasser på kajen.

“Mærsk har verdens fineste Code of Conduct”, siger Christian Juhl med henvisning til Mærsks etiske retningslinjer, der også omfatter underleverandører, og tilføjer: “Men hvis vi gang på gang kan se, at Mærsks underleverandør ikke følger de fine ord, der står i den, hvad skal vi så gøre?”

Jeg er ikke overrasket over, at man kan finde eksempler på dårlige arbejdsforhold rundt omkring i verden

Rasmus Jarlov (K)

Uenighed om Danmarks rolle

Rasmus Jarlov og Ulla Tørnæs er enige med Christian Juhl i, at de beskrevne forhold for kenyanske havnearbejdere er stærkt bekymrende. De fastslår samtidig, at danske virksomheder har et ansvar for at overholde internationale retningslinjer. Men ingen af ministrene mener dog, at Danwatchs afsløringer giver anledning til skærpelser eller initiativer fra dansk side.

“Det er de kenyanske myndigheder og de kenyanske arbejdsgivere, der skal løse det her”, siger Ulla Tørnæs. Hun henviser desuden til Danwatch’s opfølgende nyhed om, at myndighederne i Kenya er åbne for at fastsætte en mindsteløn for havnearbejderne.

Rasmus Jarlov påpeger, at der er mange komplekse forhold, når danske virksomheder arbejder i udlandet:

“Jeg er ikke overrasket over, at man kan finde eksempler på dårlige arbejdsforhold rundt omkring i verden, for der er mange lande, hvor arbejdsforholdene er dårlige. Og en stor dansk virksomhed som Mærsk har jo rigtig mange underleverandører”, siger han.

Samtidig mener han, at det er positivt, at Mærsk har sagt til Danwatch, at de vil undersøge forholdene på havnen i Mombasa.

Christian Juhl er skuffet over ministrenes udmeldinger, og mener ikke, at Mærsks og de kenyanske myndigheders udmeldinger er tilstrækkelige for at forbedre arbejdsforholdene.
Han opfordrer derfor ministrene til at overveje en ekstra gang, om der bør foretages initiativer fra dansk side i denne og lignende sager.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.