20. december 2018Investering og pension

Politisk samråd: Udviklingsordfører efterlyser handling som svar på Danwatch-afsløringer

Det er ikke første gang, Danwatchs undersøgelser fører til politisk samråd. Enhedslistens Christian Juhl mener, det er på tide, at afsløringerne får konsekvenser for de virksomheder, der overtræder arbejderes rettigheder rundt om i verden

Mombasa Havn
Danwatch dokumenterede i november, hvordan kenyanske havnearbejdere, der laster Mærsk-skibe, knokler for langt under mindstelønnen.Foto: Linda Bournane Engelberth

“Synes I ikke, det er mærkeligt, at vi skal holde så mange møder om det samme tema?”

Sådan spurgte Christian Juhl (EL) til onsdagens politiske samråd om Danwatchs afsløringer af arbejdsforholdene for havnearbejderne i Mombasa, der laster Mærsk-skibe. Her var Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) indkaldt til at svare på spørgsmål om Mærsks ansvar for, at havnearbejderne arbejder i op til 24 timer i træk til en fjerdedel af den kenyanske mindsteløn.

Christian Juhl har tidligere kaldt ministre i samråd på baggrund af Danwatchs afsløringer af, hvordan vanilje, rejer, tøj og tømmer bliver produceret, hvordan Mærsk-skibe ophugges på strande i Indien og Bangladesh, og hvordan danske pensionsselskaber medvirker til gældsslaveri i Indien.

Han efterlyser nu konkret handling og konsekvenser for Mærsk, som får lastet skibe af kenyanere, der arbejder uden sikkerhedsudstyr og sover på papkasser på kajen.

“Mærsk har verdens fineste Code of Conduct”, siger Christian Juhl med henvisning til Mærsks etiske retningslinjer, der også omfatter underleverandører, og tilføjer: “Men hvis vi gang på gang kan se, at Mærsks underleverandør ikke følger de fine ord, der står i den, hvad skal vi så gøre?”

[Citat1]

Uenighed om Danmarks rolle

Rasmus Jarlov og Ulla Tørnæs er enige med Christian Juhl i, at de beskrevne forhold for kenyanske havnearbejdere er stærkt bekymrende. De fastslår samtidig, at danske virksomheder har et ansvar for at overholde internationale retningslinjer. Men ingen af ministrene mener dog, at Danwatchs afsløringer giver anledning til skærpelser eller initiativer fra dansk side.

“Det er de kenyanske myndigheder og de kenyanske arbejdsgivere, der skal løse det her”, siger Ulla Tørnæs. Hun henviser desuden til Danwatch’s opfølgende nyhed om, at myndighederne i Kenya er åbne for at fastsætte en mindsteløn for havnearbejderne.

Rasmus Jarlov påpeger, at der er mange komplekse forhold, når danske virksomheder arbejder i udlandet:

“Jeg er ikke overrasket over, at man kan finde eksempler på dårlige arbejdsforhold rundt omkring i verden, for der er mange lande, hvor arbejdsforholdene er dårlige. Og en stor dansk virksomhed som Mærsk har jo rigtig mange underleverandører”, siger han.

Samtidig mener han, at det er positivt, at Mærsk har sagt til Danwatch, at de vil undersøge forholdene på havnen i Mombasa.

Christian Juhl er skuffet over ministrenes udmeldinger, og mener ikke, at Mærsks og de kenyanske myndigheders udmeldinger er tilstrækkelige for at forbedre arbejdsforholdene.
Han opfordrer derfor ministrene til at overveje en ekstra gang, om der bør foretages initiativer fra dansk side i denne og lignende sager.