Undersøgelse
Støt Danwatch

Formand for banan-eksportører: “Vi overholder alle regler”

Eduardo Ledesma, formand for Ecuadors banan-eksportører, har arbejdet i banansektoren i tyve år og modtager os på sit kontor i havnebyen Guayaquil – landets største by.
Dato
15. december 2017
Eduardo Ledesma, formand for Ecuadors banan-eksportører, har arbejdet i banansektoren i tyve år og modtager os på sit kontor i havnebyen Guayaquil – landets største by.
Samarbejdspartner
I samarbejde med Dagbladet (Norge). Undersøgelsen er produceret med støtte fra Danidas CSR-pulje 2015.
Redigering: Amalie Linde / Foto: Esteban Barrera (Danwatch) & Jesper Nymark (Danwatch)
Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Formand for banan-eksportører: “Vi overholder alle regler”

Vi overholder interne regler for at sikre arbejdstagere, vi giver dem over mindsteløn, naturligvis, vi overholder miljøbestemmelser, sociale bestemmelser, bananloven og socialforsikring.

Eduardo Ledesma, formand for Ecuadors banan-eksportører Tweet

Bananer er en af de vigtigste industrier for Ecuador. Og rigtig mange mennesker er afhængige af den.

Flere end 200.000 mennesker plukker og pakker bananerne på landets 5737 bananplantager, der fylder omtrent 163.000 hektarer i Ecuador. Landet står ifølge brancheorganisationen i Ecuador for 29 % af eksporterede bananer globalt.

Eduardo Ledesma er formand for Ecuadors banan-eksportører, og han taler om hvilken stolthed, der ligger i bananproduktionen for ecuadorianerne.

“Bananerne er en reference nationalt og internationalt, men det er en konstant kamp mellem regeringen og så producenterne og eksportørerne. Landet værdsætter os ikke. Ja, ecuadorianere er stolte af deres bananer, men regeringen giver ikke den opmærksomhed, som den burde give til banan-branchen”.

Hvad med eksporten? Kommer det til at være bedre med EU fra nu af?

“Sidste år eksporterede vi 319 millioner kasser bananer, og i år kommer vi nok op på 323. Vi satser på at vokse med 2 eller 3 %”.

Hvem er jeres vigtigste kunder?

“Vi sælger mest til Rusland, 25 %, som blok er det EU med 33%, så USA med 9 %”. 

Hvorfor tager I ikke til Guatemala, hvor de betaler seks dollars, når vi betaler næsten tredive? Hvorfor tager I ikke til Guatemala for at påvirke og irritere?

Eduardo Ledesma, formand for Ecuadors banan-eksportører Tweet

Hvor meget koster en banan her i Ecuador?

“De giver dem nærmest væk i supermarkederne. De sælges ikke enkeltvis, et kilo koster omkring 50 cent. Lad os sige 10 cent per banan. Supermarkederne er de store vindere, men de er også de mest krævende. Den ecuadorianske bananproduktion overholder alle internationale regler. Vi overholder interne regler for at sikre arbejdstagere, vi giver dem over mindsteløn, naturligvis, vi overholder miljøbestemmelser, sociale bestemmelser, bananloven og socialforsikring. Bananerne opfylder EU's krav til tolerance af pesticider. Tendensen i Ecuador er at fjerne pesticider i henhold til hvert enkelt lands behov eller krav. Ecuador anvender ikke produkter, der ikke er tilladt i EU eller USA”.

Jeg kan forsikre om, at i nogle plantager, hvor vi har været, var der pesticider forbudt af EU.

“Jeg ved ikke, hvilke plantager I har besøgt, hvor I har set pesticider, der ikke er godkendt af EU for at kommer med den anklage. Jeg er ikke overrasket, fordi der er alt i Herrens vingård. Som forening forsøger vi at få vores partnere til at overholde reglerne. Det, jeg ved, er, at der er terrorisme fra Europa, der kommer for at forstyrre og påvirke den ecuadorianske banansektor. Hvorfor tager I ikke til Guatemala, hvor de betaler seks dollars, når vi betaler næsten tredive? Hvorfor tager I ikke til Guatemala for at påvirke og irritere? Vi har bedt Udenrigsministeriet og om at se på sagen og klage over de her virksomheder, som ønsker at skade Ecuador”.

De pesticider, der anvendes i Ecuador, påvirker de menneskers sundhed?

“Nogle gør og andre gør ikke. De skal anvendes i henhold til pesticid-regler. De pesticider, der anvendes her, er de samme, der anvendes i Guatemala, Colombia, i alle lande. Hvis de er forbudt af EU, kan jeg forsikre jer om, at de ikke bruges her. Og i så fald fortæl mig navnet på produktet og bananproducenten. Fortæl mig, hvem de er. Hvis du er en god journalist, fortæl mig det. Mine partnere anvender ikke pesticider, der forbydes af EU”.

Det er løgn, det er løgn, fordi arbejderne får besked. Hold op på at insistere på det, for det er løgn. Jeg har selvfølgelig været til stede, når de sprøjter, og der er ingen, der er så dumme, at de gør det.

Eduardo Ledesma, formand for Ecuadors banan-eksportører Tweet

Vi har talt med arbejdere, som befinder sig under sprøjteflyene, når der sprayes med pesticider fra luften ...

“Det er løgn, det er løgn, fordi arbejderne får besked. Hold op med at insistere på det, for det er løgn. Jeg har selvfølgelig været til stede, når de sprøjter, og der er ingen, der er så dumme, at de gør det. Jeg siger dig, det er løgn. Hvis du virkelig vil lave sandheden om til en løgn (slår hårdt i bordet), så lad os afslutte interviewet. Jeg siger dig, det er løgn”.

Vi har besøgt landsbyer, hvor arbejdstagere og tidligere bananarbejdere bor. De siger, at der bliver sprøjtet ned på dem, der hvor de bor?

“Det er ikke sandt, det er ikke sandt … Det er løgn, der er mere forurening i andre produkter end i bananer. Bananen indeholder ikke forurening, fordi det ikke er personer, der sprøjter. Pesticiderne kommer fra fly med en GPS, der styrer, hvor de [pesticiderne, red.] skal lande, og hvordan de skal lande. Hvis der blev sprøjtet over befolkede områder eller på en uansvarlig måde, ville det nok ske, at bananarbejderne blev ramt. Det er nok falske informationer fra konkurrerende lande, der ønsker at skade Ecuador”.

Lad os gå til det med sygdomme: Manuela Espejo-rapporten fastslår, at andelen af sygdomme som for eksempel kræft er markant højere i banan-områder i forhold til ikke-bananområder.

“Det er ikke bevist. Jeg stoler ikke på den rapport fra den pågældende institution”.

Manuela Espejo-rapporten vedrører også forekomsten af kræft og fødsler af børn med deformiteter i nærheden af plantager.

“Det er ikke sandt. Hvis du vil fortsætte med at spørge mig om kræft og deformiteter, vil jeg fortsætte med at benægte det, for det er ikke realiteter. Der kan være én rapport eller mange rapporter, men det er ikke rigtigt. Hvorfor er I ikke taget til Colombia, Costa Rica eller Guatemala? Filippinerne, Indien?”

Hvilken dokumentation vil være nødvendig for at få dig til at anerkende, at der er et problem?

“Jeg er sikker på, at der ikke er [nogen dokumentation, red.], og hvis der er, er det forfalsket. Jeg kan ikke forestille mig, hvorfor jeg ville skulle lukke de virksomheder, I har inspiceret? Nej. Jeg tror på, at mine bananbønder overholder alle reglerne”. 

Hele undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercross

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app'en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram