17. maj 2020Sikkerhed og våben

Danske radarer brugt til at stoppe nødhjælp til sultende befolkning

Den danske forsvarsvirksomhed Terma har leveret radarudstyr til de Forenede Arabiske Emiraters krigskibe, som landet bruger til at forhindre nødhjælp i at nå frem til millioner af sultende civile i det borgerkrigshærgede Yemen. Eksporten af det danske radarudstyr strider mod Termas egne retningslinjer, vurderer danske og internationale eksperter.

37121
Del af en undersøgelse

Denne artikel er en del af undersøgelsen Krigsforbrydelser under radaren

  • Danwatch har sammen med TV2, hollandske Lighthouse Reports og researchcentret NOIR afsløret, at Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma har leveret udstyr til krigsskibe og bombefly, som De Forenede Arabiske Emirater bruger til at udsulte og bombe civile i Yemen.
  • Vores research viser, at Termas eksport til Emiraternes militær fortsatte frem til 2019 – et år efter Danmark officielt havde suspenderet al eksport af våben og militært udstyr til Emiraterne.
  • Frem til marts 2020 har Terma desuden undervist radarteknikere i vedligehold af udstyr anvendt i Yemen-krigen. Ifølge eksperter og menneskerettighedsorganisationer kan Terma være medansvarlig for mulige krigsforbrydelser. Erhvervsstyrelsen har efterfølgende meldt Terma til politiet for mulige brud på eksportkontrolreglerne. Vores undersøgelse er blevet til ved hjælp af satellitbilleder, fotos og videoer delt på sociale medier, aktindsigter, anonyme kilder og interviews med eksperter i ind- og udland.
  • Undersøgelsen er en del af projektet EUarms, der kortlægger europæisk våbeneksport til krigs- og konfliktzoner.
  • I Danmark har Danwatch, TV2, Berlingske og Nordic Reports (OSINT) fra Roskilde Universitets Center for Undersøgende Journalistik deltaget i projektet.
En Danwatch-undersøgelse

Emiraternes nye korvetter er udstyret med Scanter 2001 radarer fra det danske forsvarsvirksomhed Terma. Krigsskibene anvendes til at forhindre nødhjælp i at nå frem til den sultende befolkning i Yemen. Foto: defense.pk

  • Danwatch kan sammen med TV2, hollandske Lighthouse Reports og researchcentret NOIR afsløre, at danske Terma leverer udstyr til krigsskibe og bombefly, som De Forenede Arabiske Emirater bruger til at udsulte og bombe civile i Yemen.
  • Ifølge eksperter og menneskerettighedsorganisationer kan Terma være medansvarlig for mulige krigsforbrydelser, og den danske eksport kan stride mod EU’s og FN’s retningslinjer.
  • Vores research viser også, at Termas eksport fortsatte trods det danske forbud mod militær eksport til Emiraterne i 2018. 
  • Undersøgelsen er blevet til ved hjælp af satellitbilleder, fotos og videoer delt på sociale medier, aktindsigter, anonyme kilder og interviews med eksperter i ind- og udland.
  • Undersøgelsen er en del af projektet  #EUarms.com. I Danmark har Danwatch, TV2, Berlingske og Nordic Reports (OSINT) fra Roskilde Universitets Center for Undersøgende Journalistik deltaget i projektet.

Det var en god dag for den danske forsvarsvirksomhed Terma, da de Forenede Arabiske Emirater i 2004 besluttede at udvide deres minimale flåde med seks spritnye korvetter – et mindre, hurtiggående og letbevæbnet krigsskib, som kan anvendes til alt fra patruljeopgaver til krig. 

Samarbejdet med den hovedrige ørkenstat havde længe været fortræffeligt.

Adskillige danske radarer snurrede allerede langs emiratiske kyster og lufthavne, men nu åbnede en ny dør sig for den succesrige jyske forsvarsvirksomhed med hovedkvarter i stationsby Lystrup, ti kilometer nord for Aarhus. 

Det var Termas første handel med den emiratiske flåde. De nye korvetter skulle udstyres med moderne militær teknologi, og valget faldt blandt andet på det velafprøvede Scanter-2001 radarsystem, som danske Terma kunne levere med kort varsel. 

Et radarsystem, der ifølge Termas salgsmateriale giver knivskarpe billeder af alt, hvad der rør sig omkring skibet – uanset hvor ekstreme vejr- og vindforholdene er. 

Korvetter i krig

Emiraternes første korvet blev bygget i Frankrig og taget i brug i 2012, mens de resterende fem blev bygget på Emiraternes eget skibsværft i Abu Dhabi. 

Og ét for ét blev de seks krigsskibe udstyret med den effektive danske radar.

Det bekræfter Terma i en mail til Danwatch.

Danske radarer i blokaden

  • Sådan fungerer Baynunah-skibene

Baynunah korvetterne er et mindre krigsskib, som kan anvendes til en lang række forskellige flådeopgaver, også på relativt lavt vand. Skibet er udstyret med to maskinkanoner og tre forskellige slags missiler. Derudover har det en helikopterlandingsplads agter.

  • Sådan fungerer Termas Scanter-2001

Scanter-2001 monteres øverst på flådeskibet og fungerer i op til 35 sekundmeters blæst
● Omdrejninger: 60 per minut
● Diameter: 6,6 meter
● Rækkevidde: 5 km
● Vægt: 375 kg

Kilde: Radartutorial.eu/Naval-technology.com

Kort fortalt

Krigen i Yemen


Læs mere

Krigen i Yemen har stået på siden 2015. På den ene side af konflikten står houthi-oprørsgruppen, som er allieret med militære styrker, der er loyale til tidligere og afdøde præsident Ali Abdullah Saleh.

På den anden side, og støttet af en saudiarabisk-ledet koalition af 9 afrikanske og mellemøstlige lande, herunder De Forenede Arabiske Emirater, er den FN-anerkendte yemenitiske regering, ledt an af præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Krigen anslås til at have kostet mellem 100.000 og 230.000 mennesker livet. FN-eksperter og menneskerettighedsorganisationer vurderer, at begge sider kan være ansvarlige for krigsforbrydelser, samt at eksport af våben og militært udstyr er med til at forlænge konflikten

Få et overblik over krigen her.

Skibstypen blev opkaldt efter regionen Baynunah i Emiraterne, og de seks fartøjer navngivet Al-Baynunah, Al-Dhafra, Al-Hasen, Mezyad, Al-Jahili og Al-Hili. 

Da den sidste af de seks korvetter blev indviet den 20. februar 2017, kunne lokale medier fortælle, at flere af søsterskibene for længst var indsat i krigen i Yemen. 

Faktisk deltog de nye korvetter allerede i efteråret 2015 i den stærkt kritiserede flådeblokade, som Saudi-Arabien har stået i spidsen for siden krigens start.

Det kan Danwatch afsløre efter en omfattende research gennemført i samarbejde med TV2 og det hollandske medie Lighthouse Reports. 

En gennemgang af satellitbilleder, rapporter, sociale medier, aktindsigter, eksporttilladelser samt dusinvis af interviews viser, at Terma både har leveret og vedligeholdt radarsystemer ombord på krigsskibe, som Emiraterne har anvendt til at forhindre nødhjælp og medicin i at nå frem til millioner af sultende yemenitter.

Med i blokade fra starten

De danske radarer bliver med sikkerhed anvendt i Yemen-krigen fra efteråret 2015.

Det fremgår blandt andet af en tv-reportage fra den 11. oktober 2015, som Danwatch, TV2 og Lighthouse Reports har opsporet. På optagelserne, der er foretaget af et emiratisk tv-hold, kan man se, hvordan den emiratiske korvet  Al-Dhafra stopper et fragtskib med kurs mod den yemenitiske havneby Hudeidah. 

Man ser blandt andet, hvordan emiratiske specialstyrker sætter en gummibåd i vandet og border fragtskibet for at kontrollere lasten som led i blokaden.

Al-Dhafra er ligesom Emiraternes øvrige fem korvetter udstyret med Termas Scanter 2001 radar, som Terma leverede til det lille ørkenland med de store ambitioner i årene 2001-2017.

Både billeder og den ledsagende speak fortæller, at det emiratiske krigsskib deltager i blokaden af Yemen sammen med resten af den saudisk-ledede koalition.


Play Video

En reportage fra tv-stationen Aloom al-Daar viser, hvordan det emiratiske krigsskib Al-Dhafra stopper et mindre fragtskib som led i blokaden af Yemen. Optagelserne er uploaded til YouTube den 18. oktober 2015.

De emiratiske korvetters deltagelse i blokaden af Yemen fremgår også af flere andre videoer, der bl.a. viser, hvordan en af de emiratiske korvetter arbejder sammen med andre krigsskibe for at håndhæve blokaden.

Brugt til krigshandlinger

Skibenes deltagelse i blokaden bekræftes desuden af en hemmeligstemplet fransk efterretningsrapport fra oktober 2018, som Danwatch har fået adgang til.

Her gør Frankrigs militære efterretningstjeneste Direction du Renseignement Militaire status over sikkerhedssituationen i Yemen og opregner de mange flådefartøjer, fly og hærenheder, som blandt andet Emiraterne har indsat i krigen.

Om Baynunah-korvetterne hedder det blandt andet, at de “deltager i flådeblokaden og anvendes som støtte for landmilitære operationer på den yemenitiske kyst.”

DOKUMENTATION

Her ser oversigten fra den hemmeligtstemplede franske efterretningsrapport over nogle af de militære kapaciteter, som krigens parter råder over. Foto: Danwatch
Her ses en liste over nogle af de militære kapaciteter, som Emiraternes anvender i krigen. Nederst nævnes Baynunah-korvetterne. Foto: Danwatch

Korvetter i krigszonen

Når de emiratiske korvetter ikke er indsat i blokaden eller andre krigshandlinger i Yemen, befinder flere af krigsskibene sig løbende på Assab flådebasen i Eritrea – blot 65 kilometer fra Yemens kyst. 

Det viser en række daterede billeder fra satellit-tjenesterne Google Earth og Terra Server. 

Basen blev leaset af Emiraterne i forbindelse med krigsudbruddet i 2015 og fungerer ifølge den franske efterretningsrapport som hovedkvarter for den emiratiske krigsindsats i Yemen og som hjemsted for Baynunah-korvetterne.  

Første gang de hurtiggående emiratiske krigsskibe dukker op på satellitbilleder af Assab basen er i marts 2016. Og det nyeste billede, som Danwatch har fundet, er fra den 25. maj 2019.

Men i hele perioden kan man løbende se en, to eller tre korvetter ligge til kaj i den før så øde havn på kanten af Det røde Hav. 

DOKUMENTATION

Satellitfoto af Assab flådebasen fra marts 2016. På billedet ses en af Baynunah-korvetterne nederst til højre. Skibet kan genkendes på sin størrelse, sin spidse stævn og den mørke helikopter landingsplads agter (Foto:Google Earth)

 Skibet kan genkendes på sin længde (71,3 meter ifølge Jane’s, sin spidse stævn og den mørke helikopter landingsplads agter. Billedet her er fra 2018  (Foto:Google Earth)

Og her det seneste satellitfoto fra den 25. maj 2019. Det viser igen en af de emiratiske korvetterne i Assab. Foto: TerraServer

Holder radarer i topform

Hjemme hos Terma i Lystrup må Emiraternes deltagelse i krigen i Yemen efter alt at dømme være velkendt.

Dels blev krigen jævnligt dækket i både danske og udenlandske medier,  dels offentliggjorde Amnesty International, Human Rights Watch og FN-eksperter fra 2015 og frem adskillige tykke rapporter, der advarede om  massive menneskeretskrænkelser.

Og dels leverer Terma ifølge Danwatch og TV2’s oplysninger løbende vedligehold og reservedele til skibene, mens de befinder sig i krigszonen. Heriblandt på basen i Assab.

Menneskerettighedsrapporterne retter blandt andet søgelyset mod Saudi-Arabien og Emiraterne, der bliver kritiseret for at være skyld i store civile tab og i udsultning af den yemenitiske civilbefolkning.

Menneskerettighedsorganisationer har lige siden krigens start advaret om, at Emiraterne begår grove menneskeretskrænkelser og mulige krigsforbrydelser i Yemen, blandt ved at bombe og udsulte civilbefolkningen. Foto: Læger Uden Grænser

Trods de mange advarsler om menneskerettighedskrænkelser og mulige krigsforbrydelser fra menneskeretsorganisationer og FN-eksperter fortsætter Terma med at levere de sidste radarsystemer frem til 2016.

Derefter fortsætter Terma med at levere bl.a.  reservedele i hvert fald frem til oktober 2019 – fire år efter krigens start og næsten et år efter, Danmark indfører et stop for eksport af militært udstyr til Emiraterne

Det fremgår blandt andet af et mailsvar til Danwatch fra den århusianske forsvarsvirksomhed. 

Radarleverancerne foregår altså samtidig, at de dansk-udstyrede krigsskibe forhindrer nødhjælp i at nå frem til den yemenitiske befolkning.

TIDSLINJE​

Terma leverer udstyr, mens Emiraterne deltager i mulige krigsforbrydelser​

Tjek tidslinjen og se, hvordan Terma fortsætter sit militære samarbejde med de Forenede Arabiske Emirater, selv om bl.a. menneskerettighedsorganisationer og FN advarer om mulige krigsforbrydelser i Yemen.

Terma får radarordre

Danske Terma får ordre på de første 4 af 6 Scanter-2001 radarsystemer til de Forenede Arabiske Emirater’s nye korvetter. Korvetterne opkaldes efter regionen Baynunah i Emiraterne.

EU vedtager nye regler for våbeneksport

Den 8. december vedtager EU fælleserklæring om våbenhandel. Erklæringen pålægger EU’s medlemslande at forhindre militær eksport til lande, hvor der er risiko for, at udstyret kan blive brugt til undertrykkelse, menneskerettighedskrænkelser eller krigsforbrydelser.

Første krigsskib med Terma-radar tages i brug

Emiraterne indvier den første Baynunah korvet med Termas Scanter 2001 radar ombord.

Danmark tiltræder FN-traktat om våbenhandel

Den 1. april ratificerer Danmark FN’s traktat om våbenhandel. Traktaten forbyder militær eksport til lande, hvor der er risiko for at udstyret kan blive brugt til undertrykkelse, menneskerettighedskrænkelser eller krigsforbrydelser.

Krigen i Yemen begynder

Den 26. marts indledes Operation Decisive Storm. En koalition, ledet af Saudi Arabien og de Forenede Arabiske Emirater, indleder luftangreb mod de shiamuslimske houthier i Yemen.

Terma får flyordre

I januar får Terma tilladelse til at eksportere et ukendt antal MASE Pod forsvarssystemer til 24 nye amerikanske Archangel-bombefly, som UAE netop har købt. Systemet beskytter flyet mod angreb fra jorden.

HRW advarer om krigsforbrydelser

Den 27. juli advarer menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch om, at den saudisk-ledede koalition i Yemen, som de Forenede Arabiske Emirater er en del af, begår mulige krigsforbrydelser.

Terma-radar anvendes i Yemen-krig

Den 11. oktober viser en emiratisk tv-reportage fra Bainunah korvetten Al-Dhafra, hvordan emiratiske styrker standser og border et fragtskib som led i blokaden mod Yemen.

Amnesty-eksperter erklærer våbeneksport ulovlig

Den 11. december udgiver Amnesty en rapport, hvor eksperter vurderer, at britisk våbeneksport til Saudi Arabien er i strid med national, europæisk og international lov på grund af koalitionens bombninger af civile mål i Yemen.

Terma-radar befinder sig i krigszonen

Den 14. marts spottes flere emiratiske Baynunah korvetter for første gang på satellitbilleder af flådebasen Assab ud for Yemens kyst.

FN advarer om krigsforbrydelser

Efter bombningen af en begravelse i Yemen den 8. oktober opfordrer FN’s generalsekretær Ban Ki Moon til at gennemføre en uafhængig undersøgelse af mulige brud på folkeretten og menneskerettighederne under krigen i Yemen.

Terma uddanner radarteknikere

Terma uddanner de første radarteknikere fra det emiratiske firma Elcome på fabrikken i Lystrup. De skal blandt andet vedligeholde Termas radarer på de emiratiske korvetter.

Bombefly med Terma-udstyr klar til brug

Det sidste af 24 Archangel kampfly med Terma-udstyr leveres til de Forenede Arabiske Emirater. Leverancen finder sted enten i januar, marts eller maj.

Bombefly med Terma-udstyr i krigszonen

I september spottes fire Archangel-fly for første gang på satellitfotos fra krigszonen. Flyene befinder sig på Emiraternes militærbase Assab ud for Yemens kyst.

Alle krigsskibe med Terma-radarer tages i brug

Den 20. februar indvies den sidste af de 6 Baynunah korvetter med Termas radar ombord.

Kampfly med Terma-udstyr styrter i Yemen

Den 11. september styrter et af Emiraternes Archangel-fly ned under en mission i Yemen. Piloten bliver dræbt, mens et andet besætningsmedlem overlever.

Terma indgår vedligeholdelsesaftale

Den 29. januar indgår Terma en aftale med det emiratiske servicefirma Elcome om vedligeholdelse af blandt andet Scanter 2001 radarerne ombord på de emiratiske korvetter.

Terma får dansk tilladelse til at vedligeholde kampfly

I januar giver Rigspolitiet Terma tilladelse til at vedligeholde MASE Pods på Emiraternes Archangel fly. Arbejdet udføres i marts.

FN-eksperter advarer om krigsforbrydelser

Den 29. marts vurderer et FN-ekspertpanel, at parterne i Yemen-krigen, herunder de Forenede Arabiske Emirater, kan være ansvarlige for krigsforbrydelser.

Danmark indfører eksportforbud

Den 22. november suspenderer Danmark al eksport af våben og andet militært udstyr til de Forenede Arabiske Emirater, herunder vedligehold og reservedele.

FN-rapport fastslår medansvar for krigsforbrydelser

Den 3. september konkluderer en FN-rapport, at Storbritannien, USA og Frankrig kan være medansvarlige for krigsforbrydelser i Yemen, fordi de leverer militært udstyr til den saudisk-ledede koalition, som Emiraterne er en del af, der udsulter civilbefolkningen som led i krigen.

Terma leverer reservedel til militære radarer

I oktober sender Terma reservedele til Scanter 2001 radarerne på Emiraternes Baynunah korvetter.

Terma uddanner flere radarteknikere

I februar/marts uddanner Terma flere radarteknikere fra det emiratiske firma Elcome på fabrikken i Lystrup.

Terma indrømmer eksport uden tilladelse

Den 8. maj indrømmer Terma, at firmaet aldrig har søgt tilladelse til at eksportere Scanter 2001 til de Forenede Arabiske Emirater, men at det vil ske nu.
2004
2008
2012
2014
2015
2015
2015
2015
2015
2016
2016
2016
2017
2017
2017
2017
2018
2018
2018
2018
2019
2019
2020
2020

Afgørende for krigsindsatsen

Umiddelbart kan levering og vedligeholdelse af radarsystemer måske lyde mindre alvorligt end eksport af våben og andet offensivt militært udstyr.

Men det mener hverken menneskerettigheds-organisationer eller eksperter i våbenkontrol er rigtigt.

“Termas eksport til Emiraterne bliver ikke mindre alvorlig af, at der er tale om radarsystemer, siger Trine Christensen, generalsekretær for Amnesty Internationals danske afdeling.

“Det er jo tale om materiel, som er nødvendigt, for at de Forenede Arabiske Emirater kan deltage i krigen og blokere for forsyninger til den yemenitisk befolkning,” siger hun.

Amnesty mener, at Terma burde have stoppet al eksport til Emiraterne allerede, da krigen begyndte:

“Som situationen er i Yemen, bør danske virksomheder ikke sælge nogen som helst former for militært udstyr til Emiraterne”, siger Trine Christensen.

Og det er den amerikansk ekspert i international våbenhandel og leder af tænketanken Center for International Policy i USA William Hartung enig i.

“De danske radarer er helt nødvendige for Baynunah-korvetterne. Uden radarsystemerne er de emiratiske krigsskibe hverken i stand til at deltage i krigen i Yemen eller i flådeblokaden.” siger han.

Og det samme gælder vedligeholdelsen af radarerne.

“Vedligeholdelsen af en leverance er ofte ligeså vigtig som selve købet af det militære udstyr. Ikke mindst for mange af de olierige golflande, der ligesom Emiraterne køber stort ind på det internationale våbenmarked uden selv at have kapaciteten til at anvende eller vedligeholde det materiel, de køber.”

“Vedligeholdelse er den faktor, der gør det muligt at gå i krig. Hvis ikke udstyret kan repareres, kan det jo ikke anvendes,” siger William Hartung.

Eksperter i folkeret og våbeneksport såvel som menneskerettighedsorganisationer siger til Danwatch og TV2, at Termas eksport til Emiraterne kan have bidraget til krigsforbrydelser og være i strid med FN’s internationale traktat om våbenhandel og EU’s regler om våbeneksport.

Læs mere: Danmarks største forsvarsvirksomhed bidrager til mulige krigsforbrydelser i Yemen

I strid med egne regler

Men derudover er Termas samarbejde med Emiraternes militær også i strid med firmaets egne etiske regler. Det mener i hvert fald professor Andreas Rasche fra Copenhagen Business School, der er ekspert i virksomhedsansvar.

Han har  gennemgået Termas CSR-politik for Danwatch og mener, at Termas bidrag til Emiraternes krigsindsats i Yemen strider imod Termas egne regler for god virksomhedsopførsel.

På sin hjemmeside understreger Termas ledelse, at firmaet har stor fokus på overholdelse af menneskerettighederne.

“Menneskerettigheder er et fokuspunkt,” hedder det blandt andet. “Vi er forpligtet til at respektere menneskerettigheder… i alle vores aktiviteter og operationer.” 

Og i en såkaldt pixibog om Termas CSR-politik understreger den danske forsvarsvirksomhed, at  “målet er at dokumentere, at Terma respekterer alle 48 menneskerettigheder.”

Det er en henvisning til  de 48 menneskerettigheder i FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne, som blandt andet fastslår, at alle mennesker har ret til liv, frihed og sikkerhed samt mad, tøj, lægehjælp og et sted at bo.

Ifølge Human Rights Watch og Amnesty International er Emiraterne medansvarlig for udsultning og bombardementer af den yemenittiske civilbefolkning. Foto: Læger Uden Grænser

Danwatch og TV2 ar spurgt Terma, hvordan firmaets medvirken til blokaden i Yemen harmonerer med FNs regler og Termas egen politik, men det har Terma ikke ønsket at svare på.

Ifølge Andreas Rasche burde alle alarmklokker eller bimle og bamle i hovedkvarteret i Lystrup, når det drejer sig om Emiraterne. 

“Efter min vurdering løber man en stor risiko ved at eksportere udstyr til militæret i et land, som man ved, deltager i væbnet konflikt. Det indebærer jo netop en risiko for, at udstyret kan blev anvendt til at krænke menneskerettighederne”, siger han.

Men CBS-professoren er ikke overrasket over, at Terma tilsyneladende interesserer sig temmelig lidt for, hvad virksomhedens udstyr anvendes til. 

“De fleste våbenproducenter mener, at det er op til myndighederne at sikre, at eksporten er i overensstemmelse med menneskerettighederne, eftersom det jo er dem, der udsteder eksporttilladelserne. Men bare fordi, det er lovligt at producere og eksportere et militært produkt, betyder det jo ikke, at det er i orden,” siger han.

Terma tier om menneskerettigheder

Trods utallige forsøg er det ikke lykkedes Danwatch og TV2 at få Termas administrerende direktør Jes Munk Hansen eller en anden talsmand for firmaet til at svare på spørgsmål om Termas mulige medansvar for de massive menneskeretskrænkelser, Emiraterne beskyldes for at begå i Yemen.

I en mail til Danwatch skriver Terma kommunikationschef blot, at firmaet ikke mener at have gjort noget forkert i forhold til Emiraterne.

“Terma overholder de til enhver tid gældende regler for handel med forsvars- og dual-use produkter og følger afgørelser truffet af de danske myndigheder med hensyn til eksport,“ skriver Kasper Rasmussen. 

Som belæg for, at radareksporten til Emiraterne er lovlig har Terma fremsendt en teknisk hastevurdering fra Erhvervsstyrelsen, som fastslår at Scanter 2001 radaren ikke kan kategoriseres som militært udstyr eller såkaldt dual use ifølge de europæiske regler.

Dual use er betegnelse, som anvedes om udstyr, der kan anvendes både civilt og militært

Læs mere: Danske radar-dele ender på emiratiske krigsskibe trods eksportforbud

Minister tavs om  radareksport

Danwatch og TV2 har også forsøgt at få et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om, hvordan det kan lade sig gøre at eksportere udstyr til den emiratiske flåde, når landet er i krig og beskyldes for grove menneskerettighedskrænkelser og mulige krigsforbrydelser. 

Men udenrigsministeren har ikke ønsket at stille op til internview.

I et mailsvar til Danwatch forholder Jeppe Kofod sig ikke til spørgsmålet, men understreger, at det danske forbud mod at eksportere våben og andet militært udstyr til Emiraterne står ved magt.

“Min linje er helt klar: Der bør ikke eksporteres våben og militært udstyr til hverken Saudi-Arabien eller de Forenede Arabiske Emirater fra Danmark, så længe de pågældende produkter risikerer at blive anvendt i Yemen-konflikten”.

“Det har været linjen siden 2018 og det er det fortsat”, skriver ministeren.. 

Jeppe Kofod siger, at han “ikke har kendskab” til Termas udførsler af radarsystemer til Emiraterne, da Udenrigsministeriet ikke er blevet hørt i denne sag. 

Fra samme undersøgelse: