Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Indtil pesticid-forbud: Fødevarestyrelsen anbefaler nu at vaske hænder, når man har skrællet appelsiner

Fødevarestyrelsen vil nu have frugt og grønt med sprøjtegiften chlorpyrifos taget af hylderne og anbefaler forbrugere at vaske hænder, når de har rørt citroner og appelsiner. Danwatch har tidligere påvist, at styrelsen sjældent har slået ned på importører af frugt og grønt med det farlige pesticid.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist / Signal: + 45 61652353

Fødevarestyrelsen vil trække alle frugter og grøntsager, hvor der er fundet chlorpyrifos, tilbage fra supermarkederne.

“Indtil et forbud er på plads, får Fødevarestyrelsen vurderet alle analyseresultater af pesticiderne, så fødevarer med sundhedsskadeligt indhold kan trækkes tilbage fra markedet”, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Reaktionen fra Fødevarestyrelsen kommer efter den seneste tids advarsler mod det farlige pesticid.

Det er på DTU Fødevareinstituttet, at Fødevarestyrelsen vil sende varer med fund af chlorpyrifos til kontrol. Her vurderer man nu, at der kan være en sundhedsrisiko for selv det mindste fund af chlorpyrifos.

Med Fødevareinstituttets nultolerance vil samtlige varer med fund af chlorpyrifos derfor skulle tages af markedet.

Styrelse reagerede sjældent

I juni påviste Danwatch sammen med en række internationale medier, at det farlige sprøjtemiddel findes i hver tredje importerede appelsin på trods af, at stoffet er ulovligt i Danmark.

Hidtil har Fødevarestyrelsen sjældent ladet det få konsekvenser, når sprøjtemidlet er blevet fundet på frugt og grønt i danske butikker. Da Danwatch i foråret 2019 gennemgik Fødevarestyrelsens kontrolprøver for 2016-2018, fandt vi 16 tilfælde af mængder af chlorpyrifos, som lå markant over den tilladte grænseværdi.

Selvom sådan en mængde fik Fødevarestyrelsen til at vurdere indholdet i den enkelte frugt eller grøntsag som “sundhedsmæssigt problematisk”, blev der kun i et enkelt ud af de 16 tilfælde givet en bøde til importøren på 7.500 kr.

Anbefaler økologisk frugt

Fødevarestyrelsens varsling af strengere kontrol kommer efter, at der i løbet af den seneste måned er blevet udtrykt ønske om forbud mod sprøjtemidlet på både nationalt og EU-plan.

I august annoncerede EU’s Fødevareagentur EFSA, at chlorpyrifos ikke bør godkendes i EU, fordi det er farligt for særligt små børns hjerner. Som Danwatch tidligere har beskrevet, kædes chlorpyrifos sammen med diagnoser som ADHD, autisme og lavere intelligens hos nyfødte spædbørn.

Kort efter EU’s udmelding bekendtgjorde fødevareminister Mogens Jensen (S), at han hurtigst muligt vil have chlorpyrifos forbudt i importerede fødevarer.

De danske supermarkedskæder Rema 1000, Coop og Salling Group meddelte derpå, at de vil forsøge at forbyde chlorpyrifos på hylderne allerede nu.

De fleste fund af chlorpyrifos bliver gjort i citrusfrugter. Indtil et forbud er trådt i kraft, anbefaler Fødevarestyrelsen i den nye pressemeddelelse at handle økologisk eller købe danske varer, da sprøjtemidlet er ulovligt at bruge på markerne i Danmark.

Køber du alligevel en konventionel citron eller appelsin, er det ”også en god idé at vaske hænder, når du har fjernet skrællen”, skriver Fødevarestyrelsen videre.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.