16. december 2020

De onde ånder over Cambodjas tekstilfabrikker

Er onde ånder fra Cambodjas henrettelsespladser forklaringen på, hvorfor syersker på tekstilfabrikkerne i Cambodja besvimer i hundredvis næsten samtidig? Eller er det summen af for hårdt arbejde i ekstrem hede, for få pauser og for dårlig mad?

De besvimer i massevis og indlægges med saltvandsdrop i nogle timer, før de udskrives igen. Syerskerne er udmattede og underernærede, siger forskning, men forestillingen om onde ånder spiller en ikke ubetydelig rolle.

Det var heden, der sendte de to første kvinder ned på tekstilfabrikkens klinik. Svimmelheden af varmen på fabrikken var overvældende, og sygeplejersken ringede straks til et nærliggende hospital. Da ambulancen kom, besvimede 53 syersker nærmest samtidig. Dagen efter besvimede 44 syersker på samme fabrik, og dermed besvimede i alt 97 cambodjanske tekstilarbejdere på tekstilfabrikken Vonammy Garment Factory i Cambodjas Takeo provins i  løbet af to dage i januar 2020, skriver mediet Phnom Penh Post. 

Fabrikken, der er registreret i Panama, producerer sko for Asics, viser dokumenter, vi har gennemgået.   

Danwatch har krydstjekket oplysninger i nyhedsartikler fra lokale medier med leverandørlister fra internationale brands og fundet tre fabrikker, der leverer sportstøj og sko til Asics og Nike. Her er mindst 256 syersker besvimet det seneste år. 

Onde ånder 

I 2017 undersøgte Danwatch tekstilfabrikker, der syede tøj til blandt andet Puma, Nike, Bestseller, Asics og VF, der står bag brands som Vans. Mere end 500 syersker var besvimet på under seks måneder. Nu sker det igen.

I 2019 besvimede 831 tekstilarbejdere på i alt 11 tekstilfabrikker i Cambodja, oplyser det cambodjanske arbejdstilsyn, National Social Security Fund (NSSF). I marts i år besvimede en kvinde, fordi hun var blevet syg, og da det rygtedes, faldt syerskerne om én efter én i minutterne efter. I alt 69 syersker besvimede torsdag d. 6. marts på skofabrikken, Wing Star Shoes. Cheuk Borin, direktør for det lokale arbejdstilsyn i Kampong Speu Provinsen, kendte ikke årsagen til massebesvimelsen sagde han til mediet Voice of Democracy (VOD). 

“Vi samarbejdede med de lokale myndigheder om at sende arbejderne på hospitalet, og de fleste blev udskrevet igen torsdag eftermiddag”, sagde Cheuk Borin.

Også i 2017 kunne Danwatch fortælle om massebesvimelser på Wing Star Shoes fabrikken, hvor 140 syersker besvimede samme dag, og 220 syersker besvimede de efterfølgende 10 dage i november. Danwatch interviewede dengang Sophia Noren, en 28-årige syerske og fagforeningsrepræsentant på Wing Star Shoes fabrikken. Hun mente, at besvimelserne handlede om “følelser og overbevisning”. 

“Kort før den første syerske besvimede, råbte hun meget højt, og det gjorde de andre syersker bange. De troede, at hun var blevet besat af en ond ånd eller et spøgelse. Khmer-folk tror på onde ånder, og når arbejderne samtidig er fysisk svækkede, så skal der ikke så meget til, før de besvimer i massevis”, sagde Sopia Noren.

Levn fra en dyster fortid

Sophia Norens antagelser bekræftes af et forskningsstudie fra sidste år, Putting the Spirit into Culturally Responsive Public Health: Explaining Mass Fainting in Cambodia, hvor professor i psykiatri på Monash University i Australien, Maurice Eisenbruch, spurgte ind til årsagerne bag besvimelser hos 50 syersker, der var besvimet, imens de arbejdede på 20 tekstilfabrikker i Cambodja. 

Ifølge syerskerne i Maurice Eisenbruchs studie er grunden til massebesvimelser historisk i bogstaveligste forstand, da man har bygget tekstilfabrikkerne på Khmer Rouge’s Killings Fields. De områder, hvor mere end én million mennesker blev dræbt af det frygtede Khmer Rouge regime fra 1975-1979. Tekstilfabrikkerne blev ifølge Eisenbruchs rapport bygget uden hensyntagen til ritualer til lokale beskyttende ånder, og det er åndernes vrede, der sætter massebesvimelserne i gang, når syerskerne oplever uværdig behandling, konkluderer Eisenbruchs rapport.  

Da mere end 300 syersker besvimede i løbet af få uger i 2016 på Wing Star Shoes fabrikken, lukkede den i nogle dage, fortæller Sophia Noren. 

“Ledelsen tilbød lægehjælp til alle, der fik det dårligt. Og så fik de en buddhistisk munk til at velsigne fabrikken. Først da holdt besvimelserne op”, siger Sophia Noren.

Underbevidstheden forhandler arbejdsvilkår

I de tre tilfælde af massebesvimelser, som Danwatch har fundet hos leverandører til bl.a. Asics og Nike fra 2019 og 2020, er besvimelserne udløst af en pludselig handling, der har chokeret syerskerne.  En syerske bliver syg og falder om, en eller to bliver hentet af en ambulance, og i det sidste tilfælde i februar 2019, hvor stanken af olie fra en nabofabrik, breder sig ind på tekstilfabrikken Olive Apparel og 90 syersker besvimer. På Olive Apparel arbejder knap 2000 syersker, og fabrikken producerer blandt andet sko for Nike, viser Nikes leverandørlister.

Stress og synet af en kollega, der besvimer, er som regel den udløsende faktor for massebesvimelserne, siger medicinsk sociolog, Dr. Robert Bartholomew, der er æreslektor ved Afdelingen for Psykologisk Medicin ved Botany College i New Zealand. Han har studeret massebesvimelser på tekstilfabrikker i Asien siden 1995. 

“Disse massebesvimelser er kulturelle svar på den undertrykkelse af mennesker, der har en fælles tro og befinder sig i en tilstand af stress, der vokser til det ubærlige”, siger Dr. Robert Bartholomew.

“Syerskerne arbejder under elendige arbejdsforhold til lave lønninger, men de har brug for pengene til at brødføde deres familier. De kan ikke bare forlade deres job men er fanget mentalt og fysisk, det er intet mindre end slavearbejde”, siger han og påpeger, at massebesvimelserne på ingen måde er overraskende. 

“Hvis regeringen i Cambodja vil have en langsigtet løsning på det her problem, så kan de gøre det ved at betale anstændige lønninger og forbedre deres arbejdsvilkår, så enkelt er det. Hvis man bliver nægtet en toiletpause, indtil man har nået sin kvote for så at blive fyret, hvis man klager, så er det brud på de mest basale menneskerettigheder”, siger Dr. Robert Bartholomew.  

Han mener, at der kan være tale om en “ubevidst forhandlingsstrategi”, fordi fabrikkerne er tvunget til at holde lukket, hver gang de bliver ramt af massebesvimelser. 

“For hver gang en tekstilfabrik rammes af massebesvimelser, koster det virksomheden en stor sum penge i tabt omsætning, og syerskerne mister deres løn. I den forstand kan disse besvimelser ses som en ubevidst protest, den eneste mulige forhandlingsstrategi der er tilbage for mennesker, der er politisk svage. På sigt er det i alles interesse at få stoppet det her ved at øge lønningerne og forbedre arbejdsvilkårene. Det skader fabriksejerne, og det ser skidt ud for Cambodja på den internationale scene”, siger Dr. Robert Bartholomew.

I 2016 rapporterede Cambodjas myndigheder om 1160 besvimede syersker fordelt på 18 fabrikker.

Stanken af olie udløste besvimelser

Bent Gehrt er leder for Workers Rights Consortiums afdeling i Sydøstasien, og ifølge ham kan arbejdsgivere og magthavere godt lide teorien om psykosociale årsager, altså “at syerskerne er hysteriske eller tror på spøgelser”.

“Den forklaring fratager arbejdsgiverne og magthaverne for ansvar. Det er snarere en form for nødråb, da arbejderne, der besvimer, befinder sig i en situation, de ikke kan komme ud af. De er fanget i et lavtlønnet arbejde med lange arbejdstider under dårlige vilkår”, siger Bent Gehrt og påpeger at massebesvimelserne har stået på i årevis. 

Og det kommer ikke til at ændre sig, for der er ikke rigtig nogen, der gør noget ved årsagerne til massebesvimelserne, siger Bent Gehrt. 

“Arbejderne står stadig stimlet sammen på åbne lastbiler i op til en time til og fra arbejde. De arbejder under pres i høje temperaturer ofte op til 10-12 timer, hvor de knapt har tid til at drikke vand, og selvom lønnen er steget til over det dobbelte (i Cambodja red.), så er den stadig meget lav, og fødevarepriserne er også fordoblet, så det er den samme dårlige mad, de spiser”.

At syerskerne spiser for lidt og for dårligt er forskere i folkesundhed enige om. Flere studier fra blandt andet 2016 og 2018 har fastslået, at syerskernes BMI er alt for lavt. En tredjedel af syerskerne er decideret underernærede, og 26,9 procent lider af jernmangel, der kan lede til besvimelser. 

Hvis man skal stoppe besvimelserne, så skal lønnen op, mener Bent Gehrt:

“Samtidig skal der også ske reelle forbedringer af transporten. Bare det at arbejderne vil kunne sidde og slumre lidt på vejen frem og tilbage, vil hjælpe betydeligt”, siger Bent Gehrt. 

Men også maden og arbejdsvilkårene skal forbedres – lige fra køligere temperaturer, ordentlige kontrakter, der giver bedre job-sikkerhed, afskaffelse af toiletrestriktioner og mindre overarbejde. 

“Gik man målrettet efter at forbedre disse forhold, er jeg sikker på, at der ville være langt færre besvimelser”, siger Bent Gehrt.

Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right