Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Rejer med lorterester blev den mest læste historie på Danwatch i år

Carlsbergs industriaffald i Nepal, og børn der plukker hasselnødder til din nutellamad, var dog også populære artikler.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Kigger man ned over de 10 mest læste nyheds- og perspektiv historier på Danwatch i 2019, så er det tydeligt, at der er noget dragende ved at læse om virksomheder og aktører, som vi forventer har rent mel i posen. Sådan er virkeligheden dog ikke altid. Derfor har vi samlet de nyheder, som vores læsere brugte mest tid på i 2019. 

Kun én supermarkedskæde har ikke bakterier fra afføring i sine rejer

I oktober kom det frem, at der var blevet fundet spor af e.coli og enterokokker bakterier i rejer fra Sydøstasien i danske supermarkeder. Danwatch søgte derfor aktindsigt hos fødevarestyrelsen, for at se hvor stort problemet egentlig var. Her viste det sig, at der kun var én supermarkedskæde i Danmark, som ikke havde en butik med fækale bakterier i sine rejer fra Vietnam. 

Du kan læse hele historien her.

Moderne slaveri findes også i Danmark

Det kan være svært at forestille sig, at vi i Danmark skulle have slaver. Verden over lever 40 mio. mennesker ifølge Walk Free organisationen i moderne slaveri, og ifølge deres Global Slavery Index, så skulle 9000 af dem være bosiddende i Danmark og i fare for at ende i tvangsarbejde. Flere organisationer er dog uenige om dette tal: Nogle mener, at tallet er alt for højt, og nogle mener, at der er endnu flere. 

Du kan læse hele historien her.

Industriaffald fra Carlsbergs bryggeri ender i naturen

Denne nyhed kom i forlængelse af en undersøgelse Danwatch lavede i marts 2018, om at Carlsbergs bryggeri i Nepal forurenede en af landets vigtigste floder. I år fik vi dog en bunke fotos fra landsbyboere i byen Pitaunji, der viste der var smidt affald fra Carlsberg i naturen. Forureningen fra bryggeriet var altså ikke stoppet helt. Samtidig fortalte beboerne, at stanken fra affaldet gjorde det ulideligt at være i byen. Carlsberg lovede, at de vil lave en indhegning omkring flaskerne med gærrester i. 

Du kan læse hele historien her.

Arbejderne, der syr dit tøj, får stadig dårligere vilkår – og der er intet, der tyder på at det ændrer sig

Der har været mange artikler om tekstilindustriens arbejdere og deres vilkår. Det kan få en til at formode, at deres forhold dermed bliver bedre. Men ifølge den britiske NGO Labour behind the label, så går udviklingen i den forkerte retning. Arbejdere skal i dag arbejde hårdere og hårdere, og de skal arbejde hurtigere, end de har gjort før. 

Du kan læse hele historien her.

Børn plukker hasselnødder til din Nutella

I august valfarter tusindvis af sæsonarbejdere til sortehavskysten i Tyrkiet for at plukke hasselnødder. Det er herfra, at hasselnødderne, som ender i den Nutella, vi spiser, kommer fra. En rapport fra Fair Labor Association viser dog, at arbejdsforholdene er ekstremt opslidende. Og samtidig er en tredjedel af arbejderne børn. 

Du kan læse hele historien her.

Danmark stopper ny eksport af våben til Tyrkiet

Da Tyrkiet i oktober invaderede Nordsyrien og angreb kurderne i området, begyndte en debat herhjemme: Kunne der være brugt danske våben i invasionen? Indtil videre er svaret, at man ikke kan udelukke at dansk teknologi er brugt i offensiven mod kurdere i Nordsyrien. I slutningen af oktober besluttede regeringen, at Danmark ikke vil udstede ny tilladelser til at eksportere våben til Tyrkiet. 

Du kan læse hele historien her.

Vi spiser den fattige verdens fisk

Vi bliver rådet til at spise mere fisk, men verdens bestand af vilde fisk er hårdt presset. Derfor satser verdens rigeste lande på opdræt af fisk, men fisk i fangenskab spiser også fisk, og den stigende efterspørgsel på fisk risikerer at føre til mangel på  fødevarer og levebrød for mennesker i verdens fattigste lande, der lever af fiskene. 

Du kan læse hele historien her.

Danmark er verdens mindst korrupte land – men vi handler med de allermest korrupte

I starten af året udgav organisationen Transparency International deres korruptionsindex. Her kunne man læse, at Danmark var verdens mindst korrupte land. Men samtidig stod det også klart i rapporten, at vi handler med nogle af verdens allermest korrupte lande. Det er eksempelvis Kina, som er en af Danmarks allerstørste handelspartnere. 

Du kan læse hele historien her.

Vestas i modvind i Mexico

I Oaxaca i Mexico blev der opstillet en vindmøllefarm, hvor de lokale bønder tidligere lod deres kvæg græsse og fandt planter til deres medicin. I syv år havde lokalbefolkningen kæmpet imod den nye vindmøllepark fra Vestas, da de mener, at de aldrig har fået indflydelse på belsutningen. Det afviser Vestas, men flere eksperter giver lokalbefolkningen ret. 

Du kan læse hele historien her.

Det bæredygtige batteri til elbiler har lange udsigter, mener ekspert

Inden 2030 forventer man at 30 mio. mennesker har skiftet deres benzin eller diesel bil ud med en elbil, viser en Bloomberg News analyse. Batterierne der bliver brugt i elbiler, er dog ikke så bæredygtige som man kunne forvente, da de indeholder litium og kobolt. Litium er skidt for miljøet, og der har været problemer med børnearbejde ved udvinding af kobolt i Afrika. Men Amnesty International har en målsætning om, at batterier er bæredygtige inden der er gået fem år. Det bliver dog utrolig svært, mener flere eksperter.

Du kan læse hele historien her.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.