Putins nye super-fregatter udstyret med Rockwool

Tre af den russiske flådes mest profilerede krigsskibe er isoleret med Rockwool. Og det har den danske industrigigant tjent godt på – selv om de afviser kendskab til handlerne.

GIF: Danwatch / Kilde: PR Ministry of defence of the Russian Federation
Har du et tip om danske virksomheders handler med det russiske militær? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Ud for Syriens kyst og nær Norges grænse i Arktis ligger tre fregatter, der er helt centrale for Ruslands maritime magt.

Fregatterne af Admiral Gorshkov-klassen er blandt de mest avancerede og omtalte skibe i den russiske flåde. De kan med Ruslands nye hypersoniske Zircon-krydsermissiler ramme mål 1.000 kilometer væk.

Og så er de isoleret med Rockwool.

Det kan Danwatch og Ekstra Bladet afsløre på baggrund af officielle dokumenter, som Danwatch er i besiddelse af.

Igennem de seneste måneder har Danwatch og Ekstra Bladet afdækket, hvordan den russiske flåde er isoleret med Rockwool. De tre fregatter er det hidtil mest offensive, prestigefulde og vigtige russiske projekt, der er fundet Rockwool i.

For eksempel vurderer militæranalytiker, Anders Puck Nielsen, at fregatterne er en vigtig brik i Putins militær.

“De er meget vigtige for Ruslands flåde. Det er skibe, der gør dem i stand til at operere på store afstande. Fregatterne kan bringe enormt meget ildkraft til et område, hvor man kan ligge og skyde mod andre skibe, men også lave bombardementer ind over et land,” siger han.

Rockwool sælger ikke selv sine produkter til slutkunderne på det russiske marked, men benytter sig af et netværk af distributører. En af disse faste partnere, firmaet Marine Complex Systems LLC (MKS), står bag en lang række Rockwool-leverancer til den russiske flåde – inklusiv salgene til brug i fregatterne.

Den første leverance skete i oktober 2013, hvor MKS, der er officielt certificeret af Rockwool, solgte over 3.000 kvadratmeter Rockwool-isolering til skibsværftet Severnaya Verf. Ifølge dokumenterne skulle stenulden specifikt bruges til at isolere hovedskibet ”Admiral Gorshkov” i den nye serie af avancerede fregatter.

I august 2015 – året efter Rusland ulovligt annekterede Krim – leverede MKS igen Rockwool til Severnaya Verf. Her drejede det sig om to kontrakter på samlet 19.200 kvadratmeter isolering til de to næste skibe i serien, ”Admiral Kasatonov” og ”Admiral Golovko”.

I alt havde de tre Rockwool-kontrakter en værdi på 12,1 mio. rubler svarende til over 1,5 mio. danske kroner i den daværende gennemsnitlige kurs.

Afviser kundeforhold med militæret

Trods flere henvendelser fra Danwatch og Ekstra Bladet vil Rockwool ikke stille op til interview og forklare, hvordan deres materialer kunne ende i de tre fregatter. Vi har derfor stillet en række konkrete skriftlige spørgsmål til Rockwools danske hovedkvarter om handlerne, herunder om kendskabet til ordrerne og om samarbejdet med distributøren MKS. 

Kommunikationschef i Rockwool Gruppen, Michael Zarin, har dog ignoreret vores spørgsmål og i stedet sendt en overordnet udtalelse om deres tilstedeværelse i Rusland, som han også har sendt os ved tidligere lejligheder:

“Via distributører er vores produkter bredt tilgængelige på det russiske marked, hvilket også er tilfældet på mange andre markeder. Hverken ROCKWOOL A/S eller vores russiske datterselskaber sælger direkte til russiske slutbrugere eller har et kundeforhold med det russiske militær.”

”I ROCKWOOL plejer vi ikke at kommentere på detaljerne, I spørger ind til, der vedrører konkrete projekt- eller kundeforhold. Men som vi tidligere har udtalt, har ROCKWOOL omfattende retningslinjer, når det kommer til risikovurderinger og due diligence”.

Hvilken form for risikovurdering Rockwool har foretaget sig i forbindelse med leverancerne til det russiske militær, og hvorfor Rockwool alligevel uhindret fortsætter samarbejdet med MKS gennem flere år, oplyser Michael Zarin ikke.

Danwatch og Ekstra Bladet har forelagt Rockwool oplysningerne om distributøren MKS' kontrakter med Severnaya Verf og har opfordret Rockwool til at stille op til interview. Det ønsker Rockwool ikke.

Vi har i stedet stillet en række skriftlige spørgsmål:

 • Var Rockwool bevidst om, at Rockwools produkter skulle bruges til at bygge fregatter til den russiske flåde?
 • Modtog Rockwool specifikationer på projekterne inden gennemførelsen af ordrerne?
 • Rockwools faste distributør, MKS LLC, slår sig op på at være storleverandør til Ruslands krigsskibe. Har Rockwool haft nogen betænkeligheder ved at indgå samarbejde med en virksomhed, der primært lever af at være leverandør til militæret?
 • Mellem 2015 og 2020 har MKS LLS udstyret russiske krigsskibe med Rockwool-produkter for 100 millioner rubler, svarende til mere end 110.000 m2 Rockwool-stenuldsplader. Er det foreneligt med Rockwools værdier?
 • På MKS hjemmeside ligger et certifikat, hvor Rockwool har udnævnt MKS til officiel distributør i Rusland. Hvilke krav og retningslinjer har Rockwool stillet over for jeres officielle distributører og samarbejdspartnere i forhold til produkternes slutbrug?
 • Udover de tre nævnte fregatter, har Rockwool så kendskab til, at Rockwool er brugt i andre fregatter i projekt 22350?

Til dem har pressemedarbejder Helge Coroli Frandsen fremsendt en generel, skriftlig udtalelse, som ikke forholder sig til vores spørgsmål. Udtalelsen tilskriver han Rockwools kommunikationschef, Michael Zarin:

”Frem til februar 2022 har det været normal praksis for både danske og internationale virksomheder at være til stede i Rusland. Der er derfor ikke noget specielt ved, at både ROCKWOOL og andre danske og udenlandske selskaber har drevet virksomhed der i perioden mellem Ruslands annektering af Krim-halvøen og deres invasion af Ukraine.

Via distributører er vores produkter bredt tilgængelige på det russiske marked, hvilket også er tilfældet på mange andre markeder. Hverken ROCKWOOL A/S eller vores russiske datterselskaber sælger direkte til russiske slutbrugere eller har et kundeforhold med det russiske militær.

I ROCKWOOL plejer vi ikke at kommentere på detaljerne, I spørger ind til, der vedrører konkrete projekt- eller kundeforhold. Men som vi tidligere har udtalt, har ROCKWOOL omfattende retningslinjer, når det kommer til risikovurderinger og due diligence. ROCKWOOL har overholdt alle Rusland-relaterede sanktioner, hvilket Erhvervsstyrelsen også har konkluderet.”

Rockwools fabrikker i Rusland er som udgangspunkt ikke underlagt EU-lov og -sanktioner. Rockwool er dog forpligtet til at overholde FN’s retningslinjer for erhverv og menneskerettigheder (UNGP), som forpligter virksomheder til at sikre sig, at de ikke bidrager til overtrædelser af menneskerettighederne i alle led af deres værdikæde.

Har et ansvar

Rockwool i Putins flåde

Danwatch har sammen med Ekstra Bladet afsløret, hvordan Rockwool systematisk er blevet brugt til at isolere skibe for Ruslands forsvarsministerium. Det drejer sig om:

 • Projekt 22350: Mindst tre skibe i den topmoderne missil-fregat i Admiral Gorshkov-serien. Fregatterne hører officielt til Ruslands nordflåde i Murmansk nær grænsen til Norge.
 • Projekt21980: Mindst fire bevæbnede antisabotage-skibe, som har til opgave at beskytte nordflådens atomubåde ved Gadzhijevo nær grænsen til Norge.
 • Projekt 21180: Isbryderen "Ilya Muromets", der er den første isbryder bygget til det russiske militær siden sovjettiden. Skibet hører også til nordflåden ved Murmansk, hvor dets opgave er at bane vej gennem den arktiske is for flådens krigsskibe og ubåde.
 • Projekt 23120: Det logistiske støtteskib "Vsevolod Bobrov", som i 2022 indgik i den russiske Sortehavsflåde på Krim. Skibet gik verden rundt, da det spillede en rolle i slaget om den strategisk vigtige "Slangeøen" på invasionens første dag.

Derudover har den danske stenuldsgigant solgt isolering til brug i Ruslands forsvarsministeriums hovedkvarter i Moskva, flådens hovedkvarter i Skt. Petersborg og udenrigsministeriets hovedkontor i Moskva.

Fernanda Hopenhaym Cabrera, som er medlem af FN's Arbejdsgruppe for Virksomheder og Menneskerettigheder, der er med til at implementere og rådgive om UNGP, mener, at Rockwool har et ansvar for, at selskabets produkter nu sidder i tre aktive fregatter i Ruslands flåde.

“Hvis deres datterselskab i Rusland sælger til distributører, som så sælger til det russiske militær, så har Rockwool selvfølgelig et ansvar for hele værdikæden. De kan ikke bare sige, at de ikke ved noget om det.”

FN’s retningslinjer gælder for alle virksomheder, uagtet om de vedkender sig dem eller ej. Men virksomheder som Rockwool, der offentligt slår sig op på at overholde UNGP, forventes ifølge Fernanda Hopenhaym også rent faktisk at gøre det.

”En virksomhed, som har en menneskerettighedspolitik og som offentligt forpligter sig til UNGP, burde have mekanismer til at sikre sig, at dens produkter ikke ender et sted, hvor de bidrager til menneskerettighedsbrud,” siger hun.

Dertil mener Fernanda Hopenhaym, at det er en skærpende omstændighed, at to af handlerne fandt sted efter Ruslands ulovlige annektering af Krim i 2014, hvor Rusland har stået bag en militær aggression og veldokumenterede brud på menneskerettighederne. I sådanne tilfælde forventes virksomheder at foretage en udvidet risikovurdering – også kaldet due diligence – for deres forretning.

”Det virker ikke som om, at Rockwool i dette tilfælde har foretaget en udvidet due diligence for hele deres værdikæde og forretningspartnere. Hvis de virkelig ønsker at være en virksomhed, der respekterer menneskerettighederne og lever op til deres ansvar, så skulle de have gjort mere under disse forhold,” siger hun.

Værftet bekræfter 

Udover de tre færdigbyggede fregatter med Rockwool i er skibsværftet Severnaya Verf i fuld gang med at bygge fem andre fregatter af præcis samme type – og har samtidigt underskrevet kontrakter med Ruslands forsvarsministerium om yderligere to. 

Der kan derfor også være langt flere kontrakter end de tre, som Danwatch og Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

Danwatch og Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Severnaya Verf om brugen af Rockwool, men i en artikel fra 2020 i den russiske militærpublikation Mil.Press bekræfter værftes presseafdeling, at der bruges Rockwool i alle fregatter.

"Til korvetter køber vi isolering fra virksomheden Tizol, til fregatter - fra Rockwool," lyder det fra presseafdelingen.

“Rockwool fik først deres produkter fra Finland, men nu ligger Rockwool-fabrikken i Vyborg (by i Rusland, red.). Kvaliteten af produkter fra disse virksomheder lever op til alle krav fra tilsynsmyndighederne og vores kunder.”

Danwatch og Ekstra Bladet har også forgæves forsøgt at få en kommentar fra Rockwools distributør Marine Complex Systems LLC, men de har ikke besvaret vores henvendelser.

Læs mere om distributøren MSK her.

Her er Vladimir Putins nye superskibe

Vladimir Putin på besøg hos Severnaya Verf i 2019 til en køllægningsceremoni for to nye fregatter af projekt 22350. Foto: Kreml

“Den dødeligste fregat”, "Den russiske flådes nye stolthed”, "Putin gør supervåben klar".

Ruslands nye serie af fregatter har skabt overskrifter verden over og herhjemme.

De 135 meter lange fregatter har en tophastighed på 29,5 knob og er blandt andet udstyret med kalibr-missiler, antiluftskyts, anti-ubådsvåben og et A-192M-artillerisystem.    

Og så har de ikke mindst Ruslands nye hypersoniske Zircon-missiler om bord, der kan ramme mål 1.000 kilometer væk. 

Dem lovpriste Putin flere gange, da han i januar i år deltog i en ceremoni for fregatten ”Admiral Gorshkov”, da den blev sendt i aktiv kamptjeneste.

“Der findes ingen lignende våben i verden. Jeg er sikker på, at et sådan magtfuld våben vil gøre det muligt at beskytte Rusland mod potentielle eksterne trusler og vil hjælpe med at sikre vores lands nationale interesser,” sagde præsident Putin. 

Herunder ses en video fra Ruslands forsvarsministerium, hvor "admiral Gorshkov i februar i år udfører artilleriskydning mod et havmål i Atlanterhavet.

Det er planen, at ”Admiral Gorshkov” skal gennemføre en længere rejse over Atlanterhavet, Det Indiske Ocean og Middelhavet. Og den er klar til kamp ifølge kommandøren på fregatten Ivan Krokhmal, der ved samme lejlighed rapporterede til Putin:

“Skibet er lastet med Zircon-missiler, Kalibr-missiler, anti-luftskyts, torpedoer og artilleri. Og besætningen er klar til aktiv kamptjeneste”.

“Admiral Gorshkov" blev sidst spottet på satellitbilleder på den russiske flådes base i den syriske havneby Tartus 29. april i år.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass er planen, at “Admiral Gorshkov", der kan huse en besætning på op til 210 personer, skal patruljere i Middelhavet i maj og juni måned, inden den returnerer til Ruslands nordflåde i Murmansk nær den arktiske grænse til Norge.

Og den strategi er helt efter planen for den russiske flåde, vurderer militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen.

“Det er jo skibe, der gør dem i stand til at operere på store afstande. I forhold til små korvetter, der skal operere tæt på flådebaserne, så kan de sende dem her jorden rundt. Og det har de også gjort. Så de bruger dem til de her lange sejladser til Middelhavet og Det Indiske Ocean. Det har de udholdenheden til – og kan med langtrækkende missiler dække et meget stort område. Derfor er de også en trussel fra lang distance. Så de bringer temmelig meget ildkraft til kamppladsen”, siger han. 

Den anden Rockwool-isolerede fregat i projekt 22350, "Admiral Kasatonov", som blev taget i brug i 2020, er også løbet med overskrifterne. 

Her ses "Admiral Kasatonov" ved generalprøven til den store flådeparade i Skt. Petersborg i 2021. Foto: Ruslands forsvarsministerium.

Fregatten vendte i marts 2023 tilbage til den Nordlige Flådes base i Severomosk efter en rekordlang mission på mere end 420 dage og en distance, der svarer til tre gange jorden rundt. 

På vejen tilbage til Severomorsk blev “Admiral Kasatonov” skygget af den spanske, hollandske og engelske flåde, der holdt et skarpt øje med den, mens den sejlede igennem de tre landes farvande. 

I Severomosk får den selskab af den tredje færdigbyggede fregat med Rockwool, “Admiral Golovko". Ifølge det russiske forsvarsministerium udfører “Admiral Golovko" lige nu de sidste tests på den russiske flådes kamptræningsbaner i Barentshavet, inden den efter planen officielt vil indgå i den Nordlige Flåde i næste måned.

Det tredje skib i rækken, "Admiral Golovko" er i øjeblikket ved at gennemføre de sidste tests. Foto: Ruslands forsvarsministerium

Udover de tre færdigbyggede fregatter med Rockwool i er skibsværftet  Severnaya Verf i fuld gang med at bygge fem andre fregatter af præcis samme type. 

Det drejer sig om skibene “Admiral Isakov”, “Admiral Amelko", “Admiral Chichagov", “Admiral Yumashev” og “Admiral Spiridonov". Herudover har Severnaya Verf underskrevet en kontrakt om yderligere to:Admiral Kapitanets” og “Admiral Vysotsky”.

Og fregatterne er i den grad på Putins radar. Den russiske præsident mødte således personligt op på skibsværftet april 2019, da to af fregatterne under konstruktion, “Admiral Amelko” og “Admiral Chichagov”, skulle køllægges.

Har du et tip om danske virksomheders handler med det russiske militær? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank

Gå ikke glip af den næste afsløring

 • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
 • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
 • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram