En Danwatch-undersøgelse

Hjerteforeningen: “Svindel med kopimedicin er at spille med patienternes ve og vel”

Illustrationer: Sarah Hartvigsen Juncker

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med P1 Orientering
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
12. oktober 2021
Et lægemiddel til danske hjertepatienter er godkendt på baggrund af data fra en indisk klinik, der anklages for svindel med medicinske forsøg. Forsker i Hjerteforeningen ser alvorligt på svindlen, men opfordrer til tillid til hjertemedicin.

Svindel med medicinske forsøg i Indien kan få konsekvenser for danske hjertepatienter. 

Et lægemiddel til hjertepatienter er nemlig godkendt i Danmark på baggrund af data fra  Synchron Research Services, som den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, anklager for at svindle med medicinske forsøg. FDA anbefaler, at data fra  Synchron Research Services, der har ført til godkendelse af lægemidler, bør laves om, eller at lægemidlerne tages af markedet. 

Lægemiddelstyrelsen vil ikke oplyse navnet på hjertemedicinen eller producenten, men oplyser, at en undersøgelse er i gang omkring data fra Synchron Research Services. 

Lægemidlet er såkaldt generisk medicin, også kaldet kopimedicin, som er billigere end originale lægemidler, hvor patentet er udløbet, men lige så effektive og sikre, hvis de er nøjagtige kopier. 

”Hvis der er omfattende problemer i bestemte lande og regioner, så må man skærpe kontrollen og kravene til dokumentation.”

Gunnar Gislason, forskningschef, Hjerteforeningen

Synchron Research Services i Ahmedabad, Indien, har testet en lang række generiske lægemidler, som er godkendt i USA og Europa. Men omfanget af svindlen med data er endnu ukendt. Det vil sige, at den pågældende hjertemedicin kan virke fuldstændig som den skal, men man kan ikke sige det med sikkerhed. 

Svindlen er bekymrende, mener forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason:

“Det er bekymrende, at enkelte indiske medicinalvirksomheder ikke lever op til kvalitetskrav og fusker med data”, siger han.

Skærpet kontrol

Gunnar Gislason forklarer, at svindel med medicinske forsøg bag kopimedicin kan betyde, at medicinen ikke er ligeså effektiv eller har andre bivirkninger end det originale lægemiddel. 

“Svindel med data i kliniske forsøg kan betyde, at vi har medicin, der ikke virker tilstrækkeligt eller har alvorlige bivirkninger, og det er at spille med patienternes ve og vel. Hvis der er omfattende problemer i bestemte lande og regioner, så må man skærpe kontrollen og kravene til dokumentation”, siger Gunnar Gislason. 

Han har tillid til, at myndighederne varetager kontrollen med, at lægemidler, der er på det danske marked, lever op til de gældende kvalitetskrav. Gunnar Gislason opfordrer til, at danske hjertepatienter fortsat har tillid til lægemidler på det danske marked og overlade bekymringer til myndighederne. 

“Vi har generelt et godt system, så det er vigtigt at se på de her isolerede tilfælde med alvorlige øjne. Der er altid brodne kar, og det er virkelig svært, når man misbruger tilliden. Vi opdager svindel indimellem, og så må vi slå hårdt ned på dem, der svigter tilliden. Jeg tænker ikke, at danske hjertepatienter skal være bekymrede. Det er en refleksion, som myndighederne må have”, siger Gunnar Gislason.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.