Undersøgelse
Støt Danwatch

Partier vil stramme kontrollen med eksport af udstyr til militære formål

Efter Danwatch og TV2s afsløring af, hvordan dansk udstyrer bliver anvendt til mulige krigsforbrydelser i Yemen-krigen, vil regeringens støttepartier have strammet både lovgivningen og den måde, kontrollen foregår på. Udenrigsminister Jeppe Kofod vil ikke forholde sig til sagen.
Efter Danwatch og TV2s afsløring af, hvordan dansk udstyrer bliver anvendt til mulige krigsforbrydelser i Yemen-krigen, vil regeringens støttepartier have strammet både lovgivningen og den måde, kontrollen foregår på. Udenrigsminister Jeppe Kofod vil ikke forholde sig til sagen.
Samarbejdspartner
I samarbejde med TV2, Lighthouse Reports og NOIR
Grafik: Payam Elhami & Johan Seidenfaden
Redaktør: Jesper Hyhne | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Partier vil stramme kontrollen med eksport af udstyr til militære formål

Saudi Arabien og De Forenede Arabiske Emirater er blevet stærkt kritiseret for at bombe hensynsløst under krigen i Yemen. Ifølge The Yemen Data Project rammer cirka en tredjedel af angrebene civile. Foto: Pablo Tosco / Oxfam

  • Danwatch kan sammen med TV2, hollandske Lighthouse Reports og researchcentret NOIR afsløre, at danske Terma leverer udstyr til krigsskibe og bombefly, som De Forenede Arabiske Emirater bruger til at udsulte og bombe civile i Yemen.
  • Ifølge eksperter og menneskerettighedsorganisationer kan Terma være medansvarlig for mulige krigsforbrydelser, og den danske eksport kan stride mod EU’s og FN’s retningslinjer.
  • Vores research viser også, at Termas eksport fortsatte trods det danske forbud mod militær eksport til Emiraterne i 2018. 
  • Undersøgelsen er blevet til ved hjælp af satellitbilleder, fotos og videoer delt på sociale medier, aktindsigter, anonyme kilder og interviews med eksperter i ind- og udland.
  • Undersøgelsen er en del af projektet  #EUarms.com. I Danmark har Danwatch, TV2, Berlingske og Nordic Reports (OSINT) fra Roskilde Universitets Center for Undersøgende Journalistik deltaget i projektet.

Helt frem til oktober 2019 har Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma leveret avancerede radarsystemer og reservedele til krigsskibe i de Forenede Arabiske Emiraters flåde. 

Det har Danwatch, TV2 og det hollandske medie Lighthouse Reports dokumenteret på baggrund af omfattende research. 

Termas seneste leverance af reservedele til den emiratiske flåde fandt ifølge firmaets egne oplysninger sted i oktober 2019. Det er fire et halvt år efter, at Emiraterne blev involveret i mulige krigsforbrydelser i Yemen – og næsten et helt år efter, at Danmark suspenderede al eksport af militært udstyr til Saudi-Arabien og Emiraterne på grund af netop krigen i Yemen.

Læs også: Danske radarer brugt til at stoppe nødhjælp til sultende befolkning

Ubegribeligt 

Indtil Danwatch og TV2 tog fat i sagen, var der tilsyneladende bare ikke nogen, der havde opdaget den fortsatte eksport. Det på trods af at radarsystemerne er leveret til krigsskibe, som deltager aktivt i Yemen-krigen.

Afsløringen får nu flere partier i Folketinget til at kræve en opstramning både af reglerne for våbeneksport og den måde, sagerne bliver behandlet på. 

“Det er fuldstændigt vanvittigt, at eksporten ikke er blevet stoppet,” siger Enhedslistens forsvars- og udenrigsordfører Eva Flyvholm. 

“Hvis det er lovligt, så kalder det i hvert fald på, at der skal strammes gevaldigt op på det her område.”

Ministre kaldes i samråd

Eva Flyvholm bakkes op af SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge.

”Det er helt indlysende, at reglerne skal strammes op på området, hvis det her kan være lovligt. Det  konflikter fuldstændig med ideen bag eksportforbuddet”, siger Karsten Hønge og bebuder et samråd om sagen med både erhvervsminister Simon Kollerup (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Også de Radikale mener, at afdækningen af Termas samarbejde med Emiraterne lægger op til et eftersyn af den danske eksportkontrol.

“Hele dette forløb kalder på en redegørelse fra regeringen,” siger tidligere udenrigsminister og nuværende udenrigsordfører Martin Lidegaard. 

“Hvis alle disse nye oplysninger står til troende, synes jeg, vi bør overveje en præcisering af reglerne og en stærkere opfølgning i forhold til virksomhederne”, siger han.

Stop for eksport til Emiraterne og Saudi-Arabien

  • Som konsekvens af Yemen-krigen besluttede Udenrigsministeriet i november 2018 at suspendere godkendelser af eksport af våben og militært udstyr til Saudi-Arabien. Ministeriet bekræftede kort efter over for Danwatch, at forbuddet også gælder de Forenede Arabiske Emirater.
  • Eksportstoppet gælder også “genudførsel efter vedligehold eller udførsler af reservedele i forbindelse med tidligere ordrer,” skriver ministeriet i en mail til Danwatch.
  • Desuden vil Udenrigsministeriet  udtale sig imod eksport af såkaldte dual-use produkter, hvis der er ”en klar risiko for”, at produkterne kan anvendes til ”ekstern aggression, intern undertrykkelse eller alvorlige krænkelser af den humanitære folkeret”, lyder det i et svar fra ministeriet. Dual-use er en samlebetegnelse for udstyr, der både kan anvendes civilt og militært.
  • I et mailsvar til Danwatch oplyser Udenrigsministeriet, at forbuddet stadig er gældende i dag, samt at der i øjeblikket ikke er nogen aktive tilladelse til udførsel af våben eller militært udstyr fra Danmark til Emiraterne.

Omfattende forbud

Udenrigsministeriet besluttede at suspendere godkendelser af eksport af våben og militært udstyr til Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater i november 2018. 

I en mail til Danwatch understreger Udenrigsministeriet, at forbuddet også gælder “genudførsel efter vedligehold eller udførsler af reservedele i forbindelse med tidligere ordrer”. 

Desuden vil Udenrigsministeriet udtale sig imod eksport af såkaldte dual-use produkter, hvis der er ”en klar risiko for”, at produkterne kan anvendes til ”ekstern aggression, intern undertrykkelse eller alvorlige krænkelser af den humanitære folkeret”, lyder det i et svar fra ministeriet.

Dual-use er en betegnelse for udstyr, der både kan anvendes til civile og militære formål. 

Læs også: Danske radar-dele ender på emiratiske krigsskibe trods eksportforbud

Holder fast i lovlighed

Trods eksportstoppet til Emiraterne fastholder Terma, at firmaets leverancer frem til oktober 2019 er fuldt lovlige.

I en mail til Danwatch skriver Terma, at radarsystemerne ikke falder ind under definitionerne for militært udstyr eller dual use, som kræver en eksporttilladelse fra myndighederne.

“Scanter 2001 er en navigationsradar, og den er ikke er omfattet af krav om udførselstilladelse, hverken i henhold til våbenloven eller EU’s forordning om dual-use produkter”, skiver firmaets pressechef Kasper Rasmussen.

Terma fik på bare tre dage en teknisk vurdering fra Erhvervsstyrelsen, som siger, at radarsystemerne til Emiraternes flåde hverken er militært udstyr eller dual use.

Terma henviser til en en hastevurdering af radarerne, som Terma har fået lavet hos Erhvervsstyrelsen, efter Danwatch og TV2 begyndte at interessere sig for sagen.  

Indtil da havde firmaet aldrig søgt eksporttilladelse til radarerne, der er leveret i  perioden 2011-2016. Det skyldes ifølge en mail fra Terma, at det var firmaets egen vurdering, at radarerne var et “kommercielt produkt” som ikke krævede nogen tilladelse. Heller ikke selvom radarerne skulle monteres på seks emiratiske krigsskibe. 

Vurderingen fra Erhvervsstyrelsen, der er dateret 14. maj 2020, bekræfter, myndighederne heller ikke vurderer radarerne til at være hverken  militært udstyr eller dual-use.

Internationale eksperter, som Danwatch og TV2 har talt med, har ellers vurderet radarsystemerne til at være “som minimum dual use”.

Tager sag til anklagemyndigheden

Det fortsatte samarbejde med Emiraternes militær falder generelt de danske politikere for brystet. Flere undrer sig over, at radarsystemer til krigsskibe ikke skulle falde ind under det danske eksportstop. Og at myndighederne ikke selv har taget initiativ til at gå Termas eksport til Emiraterne efter i sømmene.

Play Video

En reportage fra tv-stationen Aloom al-Daar viser, hvordan et af de emiratiske krigsskibe med danske radarsystemer stopper et fragtskib som led i blokaden af Yemen. FN-eksperter har vurderet, at blokaden kan være en krigsforbrydelse.

 

Eva Flyvholm mener, at sagen viser, at det danske kontrolsystem er fuldt af huller.

 ”Det her er jo et gabende hul i loven, hvis man kan påstå, at radarsystemer til krigsskibe, som tager aktivt del i en af verdens værste krige, ikke er militært udstyr eller dual-use. Så mister de betegnelserne jo fuldstændig deres betydning”, siger hun.

”Lovgivningen er jo slet ikke det papir værd, den er skrevet på, hvis produkter som det her bare sendes direkte igennem”.

Hun mener, at der er behov for at få uafhængige eksperter til at se nærmere på, om det virkelig kan have sin rigtighed, at Termas radar til de emiratiske krigsskibe slipper igennem kontrollen. 

“Jeg synes ærlig talt det virker til, at stemplerne sidder meget løst i Erhvervsstyrelsen”, siger Eva Flyvholm og peger på, at der kan være mange lignende sager, hvor Terma eller andre våbenproducenter eksporterer, uden at myndighederne aner det.

Derfor mener Eva Flyvholm, at der bør anlægges en sag enten ved den danske anklagemyndighed eller OECD’s kontaktpunkt for menneskerettigheder for at få undersøgt, hvordan radarsagen er blevet vurderet.

Hul må lukkes

Karsten Hønge er så forarget over sagen, at han vil have erhvervsminister Simon Kollerup og udenrigsminister Jeppe Kofod i samråd om sagen. 

”Den her sag kræver et samråd , hvor ministrene skal svare på, hvordan de her radarsystemer ikke kan falde under dual-use, når vi kan se, at de bliver brugt på krigsskibe – endda som en aktiv del af krigen”, siger han.

”Hvis Terma virkelig handler inden for reglerne, så må vi have Erhvervsministeren ind og forklare, hvordan i alverden de her radarsystemer ikke defineres som dual-use. Hvad er baggrunden for, at man kan komme frem til en afgørelse, der er så åbenlys i strid med, hvad enhver med øjne i hovedet kan se?”

Karsten Hønge mener også, at loven er fuld af huller.

”Hvis ministeren mener, at Erhvervsstyrelsen har handlet korrekt, og at det her er lovligt, hvad vil han så gøre for at lukke det her hul, så det bliver gjort ulovligt,” spørger han.   

Martin Lidegaard mener, at det er svært at komme problemet til livs, hvis der ikke strammes op på retningslinjerne for våbeneksport på europæisk niveau.

“Det bedste vil være, hvis begge dele kunne ske på både dansk og europæisk niveau. Ellers batter det ikke for alvor”, siger han.

DF vil lempe kontrollen

Ikke alle Folketingets partier er imidlertid i harnisk over Termas fortsatte samarbejde med det emiratiske militær. Hverken Konservative, Venstre eller Liberal Alliance ønsker at kommentere sagen.

Og Dansk Folkeparti mener ikke, at lovgivningen skal strammes på området. Tværtimod.

“Vi har i Dansk Folkeparti aldrig haft noget imod, at danske våben eksporteres. Vi har altid syntes, at det var underligt, at der skulle være nogen restriktioner i forhold til våbensalg,” siger udenrigsordfører Søren Espersen. 

“Hvis man ikke køber våben fra Danmark, så køber man dem fra et andet sted. Så vi synes ikke, danske myndigheder skal sidde og vurdere, om våben nu må bruges til det ene eller andet.”

Vil ikke tage stilling

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har ikke ønsket at stille op til interview om Termas fortsatte samarbejde med Emiraternes militær eller om støttepartiernes krav om stramning af lovgivningen.

I et mailsvar til Danwatch tager han ikke stilling til nogen af delene men understreger, at det danske stop for eksport af våben og andet militært udstyr til Emiraterne står ved magt.

“Min linje er helt klar: Der bør ikke eksporteres våben og militært udstyr til hverken Saudi-Arabien eller de Forenede Arabiske Emirater fra Danmark, så længe de pågældende produkter risikerer at blive anvendt i Yemen-konflikten.”

“Derfor godkender vi i Udenrigsministeriet ikke ansøgninger om eksport af våben og militært udstyr til de to lande, når vi bliver hørt af Rigspolitiet i forbindelse med udstedelse af våben-eksporttilladelser. Det har været linjen siden 2018 og det er det fortsat” siger han.

Ministeren mener i øvrigt, at “den danske tilgang til eksport af våben og militært udstyr er blandt de mest restriktive i EU.”

Jeppe Kofod siger, at han “ikke har kendskab” til Termas udførsler af radarsystemer til Emiraterne, da Udenrigsministeriet ikke er blevet hørt i denne sag. 

“Men min politiske holdning som udenrigsminister er, at Udenrigsministeriet, som høringspart i eksportkontrolsager, konsekvent udtaler sig imod ansøgninger om eksport af våben og militært udstyr til de Forenede Arabiske Emirater, på grund af risikoen for anvendelse i Yemen-konflikten.”

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram