13. april 2022

Danske virksomheder har forladt Rusland. Men hvad med Kina, Saudi Arabien og Myanmar?

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor vi skal se nærmere på et spørgsmål, som krigen i Ukraine tvinger danske virksomheder til at forholde sig til: Hvad gør de på de markeder, hvor værdierne ikke stemmer overens med de værdier, vi har i Danmark?


Efterhånden har kun et lille antal danske virksomheder reelle aktiviteter tilbage i Rusland. Halvanden måneds russisk invasion af Ukraine har efterladt et enormt pres på virksomhederne, som én efter én har trukket sig ud af Rusland. Og de, som ikke har gjort det eller ikke gjort det godt nok, har i nogle tilfælde fået danske forbrugeres vrede at føle. Bare spørg Carlsberg, Rockwool og Ecco.

Presset på virksomhederne har på ny sat gang i etiske overvejelser. For hvad skal de gøre i Kina, Saudi Arabien eller andre lande, hvor menneskerettighederne krænkes og det hurtigt kan blive endnu værre? Det fokuserer Berlingske på i denne uge.

Eksperter og organisationer oplever, at virksomhederne på en anden måde er blevet tvunget til at være “politiske”, og Berlingske har i den forbindelse ringet rundt til store danske virksomheder, men kun fået svar fra JYSK. 

“Det er en svær debat, fordi vi som virksomhed generelt ikke ønsker at være politiske”, siger Rune Jungberg Pedersen, der er csr-direktør i JYSK.

Vi har i et tidligere nyhedsoverblik beskrevet, hvordan verdens autokratiske udvikling sætter virksomheder i et nyt dilemma. Det interessante i den nuværende udvikling er på den ene side det stigende pres på virksomheder til at tage stilling til, hvordan de påvirker menneskerettigheder, på den anden side er det, at beskyttelsen af menneskerettigheder bliver set som politisk.

Ifølge FN’s vejledende principper for menneskerettigheder og erhverv, UNGP, har virksomheder et ansvar for menneskerettighederne, også når stater fejler. Det indebærer blandt andet, at de skal lave en risikovurdering af, hvordan de påvirker menneskerettighederne, når de bevæger sig ind på et nyt marked, eller får en ny leverandør i udlandet. Sådan en risikovurdering kaldes due diligence, og EU er lige nu i gang med at gøre det til lov for de største virksomheder.

Det vil blandt andet omfatte nogle af de virksomheder, som Berlingske har spurgt til deres politiske ansvar, men som ikke har svaret: FLSmidth, Carlsberg, Rockwool, Bestseller og IC Group. I kraft af, at Danwatch netop skriver om menneskerettigheder og erhverv, har vi en række eksempler på, at disse virksomheder har stået med dilemmaer eller problemer på den front.

Carlsberg og koncernchef Jørgen Buhl Rasmussen (th) har før været ramt af krise i Rusland. Det skete i 2014 efter Rusland havde annekteret den ukrainske halvø Krim. Carlsberg måette dengang skrue ned for forventninger til deres halvårsregnskab. Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down