Stadig ingen whistleblower-ordning
På trods af at den brede dækning af problemerne i Huelvas jordbærindustri var Salling group og Coop overraskede over de krænkelser, som Danwatch fandt hos deres spanske producenter. Netop fordi Global G.A.P’s årlige audits ikke har givet anledning til bekymring.
Global G.A.P og deres audits har dog fået kritik af ngo’er og andre interesseorganisationer.
Kritikken går på, at auditørerne varsler landbrugene, før de kommer på kontrolbesøg, hvilket giver mulighed for at instruere plukkerne i, hvad de skal sige. Kontrolbesøgene dækker ifølge ngo’erne heller ikke centrale områder som diskrimination, seksuel udnyttelse og chikane af arbejdere, selvom dette har været velbeskrevne problemer blandt spanske jordbæravlere i årevis.
Derudover har Global G.A.P ikke whistleblower-ordninger, hvor arbejderne - og det gælder særligt kvinderne - kan fortælle om deres oplevelser uden at skulle frygte for repressalier.
Det er en elementær fejl, har flere eksperter forklaret Danwatch, fordi kvinderne er afhængige af deres arbejde og tør derfor ikke stå frem. Det bekræftes også af Jadida i dag.
“Kvinderne ikke kan klage, fordi de har børn hjemme i Marokko, så det er en nødvendig arbejdsmulighed for dem”, skriver hun over Whatsapp.
Læs mere her: Jordbærindustrien vil kun have yngre mødre: Små børn hjemme i Marokko skal sikre, at kvinderne rejser hjem igen
Og selvom hun ikke længere er ansat hos den pågældende jordbærpoducent, vil hun ikke kontakte nuværende arbejdere på landbruget for at høre, hvordan situationen er i dag. Primært af frygt.
“Det ville blive forbundet med mig (hvis hun kontaktede dem, red.), og det vil blive sagt, at det er mig, som har talt med medierne. Jeg bor nu langt væk fra plantagerne, og jeg vil ikke have noget med det at gøre, og jeg har slettet lederens nummer fra min telefon”, skriver hun.
Kvindernes frygt gennemsyrede også Danwatchs interview med dem tidligere på året. Ingen turde stå frem, men ville kun udtale sig anonymt, fordi de var bange for, hvad der kunne ske dem. Vi var også nødt til at kontakte dem uden om landbrugene, for at de kunne tale frit.
Vi har spurgt Salling Group, hvordan de denne gang har sikret, at arbejdere kan snakke fortroligt om deres oplevelser i modsætning til tidligere audits, som ikke fangede problemerne, og hvordan de forholder sig til, at Global G.A.P ikke har en whistleblower-ordning til rådighed. Salling Group anerkender problemet, men skriver også, at de lige nu ikke har andre muligheder end kontrolbesøgene.
“Tredje partsaudit er det værktøj vi for nuværende kan gøre brug af. Vi har drøftet muligheden for globale whistleblower-ordninger med bl.a. D.I.E.H (Dansk Initiativ for Etisk Handel, red.) og Global G.A.P, men har på nuværende tidspunkt desværre ikke kunnet finde nogen løsning, da det er meget kompliceret at organisere, men vi undersøger stadig, om der kan være andre muligheder”, skriver Carina Jensen
Hvis ikke, der bliver skabt et fortroligt rum for arbejderne, hvordan kan I så garantere, at alt kommer frem i lyset, uden at arbejderne skal frygte for deres job og sikkerhed?
“Vi kan aldrig garantere, at de medarbejdere, der under fortrolighed bliver interviewet under et audit, ønsker at tale frit, eller at de anmelder ulovlige forhold til myndigheder/fagforeninger”.
Læs også: Supermarkeders jordbærcertificering får kritik for at være misvisende og mangelfuld
Global G.A.P er blevet forelagt kritikken.