Russisk spionskib gik verden rundt: Dansk gigant involveret

Rockwool har gennem en russisk distributør leveret materialer til isolering af meget omtalt spionskib, der har været direkte involveret i krigen mod Ukraine.

Historien om angrebet på spionskibet Ivan Khurs gik verden rundt i slutningen af maj. Nu kan Danwatch afsløre, at skibet er bygget med dansk isolering. Foto: Screenshot fra CNN, 26. maj 2023
Har du et tip om danske virksomheders handler med det russiske militær? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Bombet eller ikke bombet. 

Danwatch har sammen med Ekstra Bladet afsløret, hvordan Rockwool systematisk er blevet brugt til at isolere skibe for Ruslands forsvarsministerium. Det drejer sig om:

 • Projekt 22350: Mindst tre skibe i den topmoderne missil-fregat i Admiral Gorshkov-serien. Fregatterne hører officielt til Ruslands nordflåde i Murmansk nær grænsen til Norge.
 • Projekt 21980: Mindst fire bevæbnede antisabotage-skibe, som har til opgave at beskytte nordflådens atomubåde ved Gadzhijevo nær grænsen til Norge.
 • Projekt 18280: Spionskibet “Ivan Khurs”, som er designet til at indsamle elektroniske efterretninger. Blev introduceret i Sortehavsflåden i 2018 og gik i maj 2023 verden rundt, da det blev angrebet af ukrainske dronefartøjer.
 • Projekt 21180: Isbryderen “Ilya Muromets“, der er den første isbryder bygget til det russiske militær siden sovjettiden. Skibet hører også til nordflåden ved Murmansk, hvor dets opgave er at bane vej gennem den arktiske is for flådens krigsskibe og ubåde.
 • Projekt 23120: Det logistiske støtteskib “Vsevolod Bobrov“, som i 2022 indgik i den russiske Sortehavsflåde på Krim. Skibet gik verden rundt, da det spillede en rolle i slaget om den strategisk vigtige “Slangeøen” på invasionens første dag.

Derudover har den danske stenuldsgigant solgt isolering til brug i Ruslands forsvarsministeriums hovedkvarter i Moskva, flådens hovedkvarter i Skt. Petersborg og udenrigsministeriets hovedkontor i Moskva.

Det spørgsmål stjal for nogle dage siden overskrifter verden over – og i centrum var det  russiske efterretningsskib “Ivan Khurs”. I en video fra det russiske forsvarsministerium kunne man se Ivan Khurs succesfuldt afværge angreb fra ubemandede ukrainske dronefartøjer, men senere kom en video frem fra ukrainsk side, der viser, at en af dronerne nåede helt frem til skibet. 

Herefter fulgte alverdens spekulationer og granskning af skibet Ivan Khurs, og om hvorvidt det var blevet ramt eller ej. Flere ukrainske medier sagde ja, men Rusland udsendte en ny video, hvor efterretningsskibet tilsyneladende ankommer uskadt til Sortehavsflådens base i Sevastopol på Krim.

Hvad der til gengæld ikke kom frem i mediedækningen, er det faktum, at spionskibet Ivan Khurs er isoleret med materialer fra den danske industrigigant Rockwool.

Det viser officielle dokumenter fra de russiske myndigheder, som Danwatch er i besiddelse af. I december 2015 – året efter Ruslands ulovlige annektering af Krim – leverede Rockwools officielle distributør Marine Complex Systems LLC (MKS) således 18.400 kvadratmeter Rockwool-plader til skibsværftet Severnaya Verf. Produkter for over 800.000 kroner, der ifølge kontrakten specifikt skulle bruges til efterretningsskibet Ivan Khurs.

Den nye afsløring kommer i kølvandet på, at Danwatch i samarbejde med Ekstra Bladet tidligere har afsløret, at Rockwools distributør MSK også har leveret Rockwool-materialer til blandt andet tre avancerede fregatter, en isbryder og et støtteskib.

Skibsværftet Severnaya Verf efterspurgte produkter af mærket SeaRox. Rockwool skriver selv, at produktet er “er designet til at forbedre brandsikkerhed, indeklima og lydbeskyttelse i marine- og offshoreindustrien,” og at produktet “kan hjælpe med at sænke energiforbruget og omkostningerne, øge produktiviteten og sikre brandsikkerheden – og beskytte besætning og passagerer”.

Vigtig rolle 

Ifølge den ukrainske militæranalytiker Alexander Kovalenko spiller Ivan Khurs en vigtig rolle for Ruslands flåde i krigen mod Ukraine. 

Det 95 meter lange skib har siden 2018 været en del af Sortehavsflåden og er udstyret med  antiluftskyts-missilsystem og kraftige maskingeværer. Det var disse maskingeværer, som efter alt at dømme fik ram på hovedparten af de ukrainske droner.

Skibets vigtigste udstyr er dog navigations- og radarsystemer til brug i rekognoscering og  efterretningsmissioner.

“Det er et unikt rekognosceringsskib, som den russiske flåde kun har to af. Det bruges til at indhente forskellige typer efterretninger, og det har været direkte involveret i krigen mod Ukraine til netop dette formål,” siger Alexander Kovalenko.

Og ifølge Alexander Kovalenkos efterretninger, så fik de ukrainske droner ikke for alvor ram på Ivan Khurs.

“Selv om der skete en eksplosion tæt på Ivan Khurs’ bagbordsside, fik skibet ikke væsentlige skader”, siger han.

Flere fotos og videoer af skibet på sociale medier bakker angiveligt op om denne vurdering. Videoen herunder er delt af Sortehavsflåde pressetjeneste og viser angiveligt Ivan Khurs sejle hjem til havnen i Sevastopol efter angrebet.

Har et ansvar 

Rockwools fabrikker i Rusland er som udgangspunkt ikke underlagt EU-lov og -sanktioner. Rockwool er dog forpligtet til at overholde FN’s retningslinjer for erhverv og menneskerettigheder (UNGP), som forpligter virksomheder til at sikre sig, at de ikke bidrager til overtrædelser af menneskerettighederne i alle led af deres værdikæde.

Det russiske forsvarsministerium gav efter angrebet på Ivan Khurs i maj medaljer til fire besætningsmedlemmer for deres indsats med at få nedskudt de ukrainske droner. De fik således både tildelt “Naval Merit Order” og Ushakov-medaljen (på billedet) for “mod og tapperhed vist under udførelsen af ​​militær pligt”.
Foto: victorymuseum.ru

Og Rockwool har et ansvar for at sikre, at selskabets produkter ikke bruges til menneskerettighedsbrud – specielt når salget er sket året efter den ulovlige annektering af Krim, hvor Rusland har stået bag en militær aggression og veldokumenterede brud på menneskerettighederne.

Det fastslår Fernanda Hopenhaym Cabrera, som er medlem af FN’s Arbejdsgruppe for Virksomheder og Menneskerettigheder, der er med til at implementere og rådgive om UNGP. 

Hvis deres datterselskab i Rusland sælger til distributører, som så sælger til det russiske militær, så har Rockwool selvfølgelig et ansvar for hele værdikæden. De kan ikke bare sige, at de ikke ved noget om det
Fernanda Hopenhaym Cabrera
Medlem af FN’s UNGP-arbejdsgruppe

“Hvis deres datterselskab i Rusland sælger til distributører, som så sælger til det russiske militær, så har Rockwool selvfølgelig et ansvar for hele værdikæden. De kan ikke bare sige, at de ikke ved noget om det.”

”Det virker ikke som om, at Rockwool i dette tilfælde har foretaget en udvidet due diligence for hele deres værdikæde og forretningspartnere. Hvis de virkelig ønsker at være en virksomhed, der respekterer menneskerettighederne og lever op til deres ansvar, så skulle de have gjort mere under disse forhold,” siger hun.

Danwatch har bedt om et interview med Rockwool og har stillet en række skriftlige spørgsmål om Rockwool-materialerne i Ivan Khurs. Dem ønsker Rockwools kommunikationschef, Michael Zarin, ikke at kommentere på. I stedet har han sendt os en skriftlig udtalelse om virksomhedens generelle tilstedeværelse i Rusland.

Danwatch har forelagt Rockwool oplysningerne om distributøren MKS’ leverancer til spionskibet Ivan Khurs og har opfordret Rockwool til at stille op til interview. Det ønsker Rockwool ikke.

Vi har i stedet stillet en række skriftlige spørgsmål:

 • Rockwool var bevidst om, at Rockwools produkter skulle bruges til Ivan Khurs i den russiske flåde? 
 • Modtog Rockwool specifikationer på projekterne inden gennemførelsen af ordren? 
 • Rockwools faste distributør, MKS LLC, slår sig op på at være storleverandør til Ruslands krigsskibe. Har Rockwool haft nogen betænkeligheder ved at indgå samarbejde med en virksomhed, der primært lever af at være leverandør til militæret?”
 • Har Rockwool foretaget en grundig due-diligence på pågældende ordre vedr. isolering af Ivan Khurs? 
 • Mellem 2015 og 2020 har MKS LLS udstyret russiske krigsskibe med Rockwool-produkter for 100 millioner rubler, svarende til mere end 110.000 m2 Rockwool-stenuldsplader. Er det foreneligt med Rockwools værdier?
 • På MKS hjemmeside ligger et certifikat, hvor Rockwool har udnævnt MKS til officiel distributør i Rusland. Hvilke krav og retningslinjer har Rockwool stillet over for Jeres officielle distributører og samarbejdspartnere i forhold til produkternes slutbrug?’

Til det sendte Rockwools kommunikationschef, Michael Zarin, følgende generelle udtalelse:

”Frem til februar 2022 har det været normal praksis for både danske og internationale virksomheder at være til stede i Rusland. Der er derfor ikke noget specielt ved, at både ROCKWOOL og andre danske og udenlandske selskaber har drevet virksomhed der i perioden mellem Ruslands annektering af Krim-halvøen og deres invasion af Ukraine.

Via distributører er vores produkter bredt tilgængelige på det russiske marked, hvilket også er tilfældet på mange andre markeder. Hverken ROCKWOOL A/S eller vores russiske datterselskaber sælger direkte til russiske slutbrugere eller har et kundeforhold med det russiske militær.

I ROCKWOOL plejer vi ikke at kommentere på detaljerne, I spørger ind til, der vedrører konkrete projekt- eller kundeforhold. Men som vi tidligere har udtalt, har ROCKWOOL omfattende retningslinjer, når det kommer til risikovurderinger og due diligence. ROCKWOOL har overholdt alle Rusland-relaterede sanktioner, hvilket Erhvervsstyrelsen også har konkluderet.”

Tidligere har Rockwool over for Erhvervsstyrelsen erkendt, at virksomheden “har kendskab til, at almindelige isoleringsprodukter – samt isoleringsprodukter til brug i civile applikationer til skibsfarten solgt via de Russiske Datterselskabers eksterne distributører – i visse tilfælde er blevet anvendt i russiske flådefartøjer”.

Har du et tip om danske virksomheders handler med det russiske militær? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

 • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
 • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
 • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right