Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

10 historier, der fik jer op i det røde felt i 2020

Endnu et år er gået med virksomheder, der ikke altid har rent mel i posen. Den slags gør os rasende, men hvilke historier og afsløringer har bragt sindene mest i kog? Danwatch har igen år kigget på “vred”-reaktionen på facebook og bringer hermed en top 10.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

En dansk virksomhed, der leverer materiel til krigen i Yemen, børnearbejde hos Fairtrade chokolade, ulovlige sprøjtemidler i vores grundvand og danske pensionspenge, der er med til at sætte ild til amazonas.  

2020 har budt på en række historier og afsløringer fra Danwatch, som endnu engang har bevist, hvordan en række virksomheder og investorer formår at se stort på deres ansvar. 

Vi har derfor traditionen tro været igennem vores Facebook-opslag for at se, hvilke historier, der har bragt flest “vred”-reaktioner med sig i 2020. 

10. pladsen med 102 “vrede” reaktioner:
 Regeringen vil ikke forbyde dansk eksport af ulovlige og farlige pesticider

Det står stadig danske virksomheder frit for at sende livsfarlige pesticider afsted til lande udenfor EU – også selvom pesticiderne er gjort ulovlige i Danmark. Det slog regeringen fast på et samråd tilbage i november. Og det på trods af, at flere eksperter til Danwatch kalder Danmarks eksport af ulovlige pesticider beskæmmende og dobbeltmoralsk. Udenrigsministeren og miljøministeren mener i stedet, at et eventuelt forbud skal komme fra EU.

Læs historien her

9. pladsen med 106 “vrede” reaktioner:
Danish Crown ser bort fra pesticidproblemer i handlingsplan for soja til svinefoder

Den danske slagterigigant vil ikke stoppe med at importere soja, der potentielt kan være sprøjtet med sundhedsskadelige pesticider. Det drejer sig især om såkaldte glyfosat-baserede sprøjtegifte, der er kædet sammen med kræft og misdannelser hos børn og voksne. Det fremgik af Danish Crowns nye handlingsplan for ansvarlig import, der blev offentliggjort i maj. Eksperter kritiserede også Danish Crowns handlingsplan for at være for uambitiøs. 

Læs historien her 

8. pladsen med 112  “vrede” reaktioner: 
Mærsk får bøde for at sejle 5000 torturinstrumenter til Sudan 

En Mærsk-container bliver i Shanghai havn registreret som mistænkelig. Alligevel bliver containeren lastet om bord på et Mærsk-skib, der har kurs mod Sudan. Men på vej mod Sudan går screeningssystemer igen i gang, og denne gang finder besætningen på skibet 5000 elektriske knipler i containerne. Knipler, der ifølge eksperter anvendes til tortur. Mærsk anmelder sagen til politiet, der giver Mærsk en bøde for at have brudt våbenloven. 

Læs hele undersøgelsen her

7. pladsen med 124  “vrede” reaktioner:
Telenor blokerer kritiske medier under påskud af at hindre “fake news”

Der findes kun ganske få nyhedsmedier, der fortæller omverdenen om de forfærdelige overgreb, som finder sted mod Rohingya-folket i delstaten Rakhine i Myanmar. Og mange af dem har Telenor nu valgt at blokere for. Faktisk hele 221 hjemmesider af slagsen. Forklaringen fra Telenor og myndighederne i Myanmar lyder, at blokeringen er for at begrænse “fake news” under corona-krisen, men Human Rights Watch kalder blokeringen censur i sin reneste form. 

Læs hele historien her

6. pladsen med 125 “vrede” reaktioner:
Danmarks største forsvarsvirksomhed bidrager til mulige krigsforbrydelser i Yemen

Danwatch kunne i maj afsløre, at Terma har leveret udstyr til krigsskrige og bombefly, som de Forenede Arabiske Emirater har brugt i krigen i Yemen. En krig, som flere organisationer og eksperter kalder den værste humanitære krise i verden. Det drejer sig blandt andet om radarer og antimissil-systemer. Afsløringen endte ud i en politianmeldelse af Terma og en yderligere kontrol af dansk våbeneksport fremover. 

Læs hele undersøgelsen her 

5. pladsen med 129 “vrede” reaktioner: 
Video: Ulovligt sprøjtemiddel er dukket op i vores vand

Det er ikke kun billige dåsesodavand og øl, der krydser grænsen til Danmark, det gør forbudte sprøjtemidler også. Sprøjtemidler, som ender med at sive ned i vores grundvand, fordi de bliver anvendt ulovligt i landbrug, gartnerier og andre professionelle jordbrug. Det kunne Danwatch sammen med TV2 dokumentere i februar. Afsløringen viste også, at danske myndigheders pesticidkontrol er hullet som en si. 

Se hele videoen her 

4. pladsen med 158 “vrede” reaktioner: 
Danske banker investerer i kødgigant bag ulovlig regnskovsrydning 

Korruptionsskandaler, bestikkelse, dårligt kød og ikke mindst ulovlig rydning af regnskov. Slagterigiganten JBS slæber et spor af skandaler efter sig. Alligevel havde JBS sidste år det mest profitable år nogensinde, hvilket de blandt andet kan takke danske investeringer for. Flere danske banker har nemlig millioner af kroner investeret i JBS. 

Læs hele historien her 

3. pladsen med 173 “vrede” reaktioner: 
Forhandlere vejleder i snyd med sprøjtegift

I forbindelse med Danwatch’s undersøgelse af ulovlige sprøjtemidler i vores grundvand, ringede Danwatch til to forhandlere af netop sprøjtemidler. Her blev de taget på fersk gerning i at opfordre en landmand til at bruge et ukrudtsmiddel på et tidspunkt, hvor det ellers er forbudt at bruge det. Og ikke nok med det, de to forhandlere vejledte også Danwatch i, hvordan landmanden kunne skjule sin forbrydelse ved at forfalske sin sprøjtejournal.

Læs hele historien her 

2. pladsen med 190 “vrede” reaktioner: 
Ulovlige og akut giftige pesticider til salg: Danmarks livsfarlige eksport 

Den danske kemikalieproducent Cheminova eksporterer pesticider til lande uden for EU, som er så miljø- og sundhedsskadelige, at vi har gjort dem ulovlige i Danmark. Det drejer sig blandt andet om stoffet malathion, der kan skade nervesystemet og give kræft. Ofte sendes pesticiderne til udviklingslande, hvor det især er landbrugsarbejdere og lokalbefolkninger, der eksponeres for dem. FN og flere eksperter kalder eksporten hyklerisk og en mulig krænkelse af menneskerettigheder. Alligevel må eksporten fortsætte. 

Læs hele historien her 

1. pladsen med 227  “vrede” reaktioner: 
Dansk smykkegigant fyrede ansatte, da de stiftede fagforening 

Og så til førstepladsen, der virkelig satte ild i “vred”-reaktionen. For hvis der en historie, der virkelig gjorde jer rasende, så var det nyheden om, at Pandora havde fyret størstedelen af fagforeningens ledelse på Pandora-fabrikken i Bangkok. Fyringen kom tre dage efter, at Dara og 12 andre ansatte havde stiftet den allerførste fagforening. Hele 44 medlemmer af fagforeningen endte med at modtage en fyreseddel. Selv hævdede Pandora, at fyringerne skete som led i en generel omstrukturering, men den købte thailandske myndigheder ikke. De konkluderede i stedet, at fyringerne var ulovlige. 

Læs hele historien her

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.