Forsvaret hjalp Systematic med at eksportere militær teknologi til Emiraterne

I halvandet år underviste danske soldater Emiraternes militær i brugen af det effektive kampstyringssystem SitaWare, alt imens rapporterne om emiratiske krigsforbrydelser i Yemen tårnede sig op.
I halvandet år underviste danske soldater Emiraternes militær i brugen af det effektive kampstyringssystem SitaWare, alt imens rapporterne om emiratiske krigsforbrydelser i Yemen tårnede sig op.
Samarbejdspartner
Udgivet i samarbejde med TV2 og Lighthouse
Illustration og grafik: Sarah Hartvigsen Juncker, Johan Seidenfaden / Video: Roselyn Min
Redaktør: Jesper Hyhne | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

Forsvaret hjalp Systematic med at eksportere militær teknologi til Emiraterne

Rent formelt var de fem danske militærfolk ansat af den århusianske IT-virksomhed Systematic, da de en sen efterårsdag i 2016 landede i de Forenede Arabiske Emirater.

Forude ventede halvandet års arbejde med at lære det emiratiske militær at anvende det danske kampstyringssystem SitaWare. Flere af de danske militærfolk havde taget deres familier med til den solbeskinnede ørkenstat, der er kendt for at tilbyde Mellemøstens bedste lønninger og levestandard.  

Med sig i bagagen havde de fem soldater en solid ballast, hentet fra årtiers tjeneste i det danske forsvar – og ikke mindst masser af erfaring med at implementere det avancerede kommando- og kontrolsystem.

Nu skulle det emiratiske militærs kampevne opgraderes til at være en af Mellemøstens mest effektive kampstyrker. 

  • Systematic er en af Danmarks største IT-virksomheder med mere end 1.000 ansatte og en omsætning på over en milliard kroner.
  • Firmaet leverer skræddersyede IT-systemer til den offentlige sektor, såsom sundheds-, biblioteks- og undervisningssektoren.
  • Systematic har også en afdeling, Systematic Defense, der har specialiseret sig i udvikling af avanceret militær software.
  • De vigtigste militære produkter er kommando- og kontrolsystemet SitaWare, og kommunikationssystemet IRIS.
  • Systematic er grundlagt, ejet og ledet af direktør Michael Holm, som også har bestyrelsesposter i blandt andet Jyllands-Postens Fond og Moesgaard Museum. Den danske regering udnævnte i juni måned i år Michael Holm til formand for klimapartnerskabet på forsvarsområdet.
  • Systematic har hovedkontor i Aarhus, men har også kontorer i ti andre lande, herunder Storbritannien og Emiraterne.

At det 60.000 mand store emiratiske militær samtidig førte krig i Yemen og løbende blev beskyldt for at begå alvorlige menneskeretskrænkelser og mulige krigsforbrydelser, afholdt ikke Systematic fra at levere det avancerede kampstyringssystem. 

Det var heller ikke noget, der afholdt det danske forsvar fra at bevilge de fem danskere orlov fra opgaverne hjemme i Danmark, så de kunne bistå Systematic med opgaven. 

Det viser en omfattende research, som Danwatch har gennemført i samarbejde med TV2 og det internationale researchcenter Lighthouse Reports. 

Gennem flere måneder har vi kulegravet dokumenter, hjemmesider og sociale medier for at dokumentere, hvordan Systematic har eksporteret det danske kampstyringssystem til Emiraterne midt under Yemen-krigen og blandt andet afsløret, hvordan eksporten fortsætter til trods for, at Danmark officielt suspenderede al militær eksport til landet i 2018. 

Det er en eksport, som både ngo’er og eksperter mener er på kant med folkeretten.

Læs også: Dansk IT-gigant sælger militær software til Emiraterne trods eksportforbud

Aktiv medvirken

Men det er ikke kun Systematic, der er på kant med folkeretten, mener både ngo’er og eksperter i international ret. 

Som vi tidligere har dokumenteret, har de danske myndigheder i årevis vendt det blinde øje til Systematics eksport til Emiraterne. 

Læs også: Eksperter: Danmark har vendt det blinde øje til Systematics eksport til Emiraterne 

Nu kan vi også fortælle, hvordan den danske stat aktivt har bidraget til eksporten.

Fra 2016-2018 udlånte den danske stat fem danske militærfolk til Abu Dhabi, så de kunne lære Emiraterne at bruge det danske kampstyringssystem SitaWare. Dermed har Danmark aktivt bidraget til opbygningen af Emiraternes krigskapacitet, vurderer eksperter. 

En af dem er Kevin Jon Heller, professor i international ret og sikkerhed på Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

Han mener, at det kan være en overtrædelse af international ret, når ansatte i det danske forsvar hjælper Emiraternes militær med at blive bedre til at føre krig.

“Det har stået klart i årevis, at de Forenede Arabiske Emirater ikke overholder krigens love. Beviserne herfor er temmelig overvældende”, siger Kevin Jon Keller.

“Enhver bistand til Emiraternes militær fra Danmark, herunder fra danske diplomater eller danske soldater, risikerer at være i strid med international ret”, siger han.   

Enhver bistand til Emiraternes militær, herunder fra danske diplomater eller danske soldater, risikerer at være i strid med international ret

Blandt kritikere er også førende menneskeretsorganisationer som Amnesty International, der lige siden Yemen-krigens begyndelse har argumenteret imod enhver form for militær eksport til Saudi-Arabien og Emiraterne på grund af risikoen for, at det militære udstyr vil blive anvendt i Yemen.  

Amnesty Internationals ekspert i våbenhandel, Patrick Wilcken, kalder det danske forsvars rolle for meget “problematisk”. 

“Fra Amnestys perspektiv bør man afstå fra enhver form for eksport af militært udstyr eller lignende til Emiraterne, som risikerer at blive anvendt i Yemen”, siger han. 

“Der er en meget stor risiko for, at det kan blive brugt til at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Yemen”, siger han og understreger, at det gælder “enhver form for eksport af militært udstyr, teknisk bistand, træning”. 

Patrick Wilcken påpeger, at det er alle dele af det emiratiske militær, som har været involveret i menneskeretskrænkelser i Yemen. 

Det emiratiske flyvevåben har bombet civile mål, hæren har trænet og støttet lokale militser, der beskyldes for alvorlige menneskeretskrænkelser, hæren har været involveret i etablering og drift af hemmelige torturfængsler, og flåden har bidraget til en flådeblokade, der har forhindret nødhjælp i at nå frem til den sultende yemenitiske befolkning. 

Hos Human Rights Watch er Yemen-researcher Afrah Nasser af samme mening. 

“Vi har igen og igen opfordret til en våbenembargo mod Emiraterne. Siden krigen begyndte, har Human Rights Watch dokumenteret utallige alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne, som ser ud til at være begået af Emiraterne og emiratisk-støttede militser”, siger hun og understreger, at der i flere tilfælde kan være tale om krigsforbrydelser.

“Der bør ikke ske nogen form for militær eksport til Emiraterne, hvis der er risiko for, at udstyret kan blive brugt til at begå alvorlige overtrædelser af folkeretten”. 

Play Video

Sådan sælger Systematic software til Emiraternes militær

Den danske IT-gigant Systematic har eksporteret militær software til Emiraterne siden 2016. Se her, hvordan de har båret sig ad med at undgå det danske eksportforbud

Altid til tjeneste

Men hvordan endte fem danske soldater egentlig i Abu Dhabi?

Ideen til det tætte samarbejde med Systematic opstod i efteråret 2016, da den amerikanske forsvarsvirksomhed Harris Corporation vandt en stor ordre på at levere et nyt såkaldt kommando-og kontrolsystem til de Forenede Arabiske Emirater, der i de seneste ti år har investeret massivt i at modernisere og opgradere sine militære styrker.

Værdien af ordren var knap 1,2 milliarder kroner, og som hovedelement i Emiraternes nye kampstyringssystem valgte Harris det avancerede danske kampstyringssystem SitaWare, der er kronjuvelen i Systematics militære portefølje og en gedigen eksportsucces.

Systemet anvendes i forvejen af en lang række NATO-landes forsvar, heriblandt det danske, og betegnes af militæreksperter som kernen i moderne krigsførelse, fordi det giver alle forsvarets enheder fra fodsoldat til forsvarschef visuelt overblik over militære operationer, mens de foregår. 

  • Yemen, der engang var kendt som Det Lykkelige Arabien, har siden 2015 været hjemsted for en brutal borgerkrig mellem tilhængere af landets regering og oprørsgruppen Al-Houthi.
  • Regeringen støttes af en koalition, som ledes af  Saudi-Arabien og  Emiraterne, mens Houthierne støttes af Iran.
  • FN betegner krigen i Yemen som verdens værste menneskeskabte katastrofe med mere end fem millioner sultende, andre tyve millioner mennesker som er afhængige af nødhjælp, udbombede byer og en væld af stedfortrædermilitser, der kæmper om at få overtaget i det fattige ørkenland ved indsejlingen til Suez. 
  • Flere af militserne, heriblandt Security Belt Forces og Southern Transitional Council er ifølge blandt andre  FN’s Ekspertpanel vedrørende Yemen trænet, bevæbnet, finansieret og kontrolleret af Emiraterne. 

Netop derfor var det oplagt, at det danske forsvar skulle hjælpe Systematic med at eksportere SitaWare til Emiraterne. 

Initiativet til det tætte samarbejde kom fra oberstløjtnant Michael Engholm, der var chef for implementeringen af blandt andet SitaWare i den danske hær. 

Det fremgår af en artikel i tidsskriftet Interforce, der udgives af det danske forsvar.

Michael Engholm så udsendelsen af de fem danske soldater som en oplagt mulighed for at leve op til den såkaldte Open for Business strategi, der forpligter det danske forsvar til at hjælpe danske virksomheder med at eksportere deres produkter til det internationale marked.

Det er en forpligtelse, som Forsvaret har haft siden 2013, hvor den daværende S-R-SF-regering vedtog strategien, der pålægger Forsvaret at “støtte danske virksomheder, primært med relation til forsvars- og aerospaceområdet, i deres bestræbelser på at skabe vækst og fremgang”.

I strategien står der ikke noget om, at Forsvaret skal give medarbejdere orlov, så de kan bruge deres militære viden på at uddanne og træne udenlandske soldater i at anvende avanceret militærteknologi. 

Men det var Michael Engholms idé, fortæller han til Interforce.

Og Forsvaret sagde god for den.

I december 2016 fik fem interesserede medarbejdere derfor bevilget orlov, så de kunne rejse til Emiraterne og arbejde for Systematic.

FAKTA

Hvad er SitaWare?

SitaWare er et militært software, som gør det muligt for alle enheder at følge og koordinere krigsindsaten i realtid. SitaWare-systemet er udviklet af Aarhus-firmaet Systematic.

Play Video

Hemmelige opgaver

Præcis hvad de fem danskere lavede, mens de opholdt sig i Abu Dhabi, er omgærdet af stort hemmelighedskræmmeri. 

Både Systematic, Forsvaret og de udsendte, som Danwatch og TV2 har været i kontakt med, afviser at fortælle nærmere om opgaverne og henviser til, at arbejdet for det emiratiske militær foregår under strenge fortrolighedsklausuler.

En gennemgang af en lang række åbne kilder, herunder de udsendte danskeres CV’er på LinkedIn, viser at arbejdet bestod i at uddanne og træne en lang række forskellige ansatte i det emiratiske militær.

Og en artikel i forsvarsmagasinet Asian Military Review bekræfter, at mindst 800 emiratiske soldater som led i udrulningen af den emiratiske hærs nye kommando- og kontrolsystem, som lokalt er kendt under betegnelsen BMS-ELTS program, en forkortelse af Battle Management System – Emirates Land Tactical Systems.

Masser af erfaring

En af dem, der i dag er tilbage i Danmark efter halvandet år i Emiraterne, er major Henrik Riedel. Ifølge hans LinkedIn profil var han Deputy Operations and Training Manager for Systematic i Emiraterne fra december 2016 til maj 2018 og er nu ansat som næstkommanderende for implementeringen af Hærens Taktiske Kommunikationsnetværk.

Danwatch og TV2 ville gerne have spurgt ham, hvilke dele af det emiratiske militær han trænede, mens han var i Emiraterne, og hvordan han forholder sig til kritikken fra ngo’er og eksperter, men han har ikke ønsket at lade sig interviewe.  

Til Interforce fortæller han dog, at hans opgaver var “at stå for overordnet koordination og planlægning, og til tider var jeg også instruktør på stabsniveau”.  

”Det var en perfekt mulighed for at bruge ikke alene min ledelseserfaring, men også konkrete, militærfaglige kompetencer, som jeg har fået i Forsvaret. Jeg har lært meget undervejs og har fået erfaring med at bruge produktet (SitaWare, red.) både taktisk og planlægningsmæssigt”, siger han til magasinet.

Ifølge et andet CV fra den jordansk-fødte tolk og medtræner Salem Al-Zude blev følgende grupper i den emiratiske hær trænet i brugen af SitaWare i perioden fra januar 2017 til oktober 2018: “Operationsledere, gruppeførere, chauffører, stabsofficerer på forskellige niveauer og instruktører”.

Det fremgår også af hans CV, at en del af træningen er foregået hos de enkelte militære enheder, men ikke præcis, hvilke enheder der er tale om. 

Salem Al-Zude ønsker imidlertid heller ikke at fortælle nærmere om sine opgaver for Systematic i Emiraterne. 

Men på hans LinkedIn-profil bekræfter både hans CV og flere uploadede diplomer med underskrifter fra danske Systematic-ansatte, at arbejdet gik ud på at lære det emiratiske militær at anvende SitaWare. 

FAKTA

Emiraterne fører stadig krig i Yemen

De Forenede Arabiske Emirater har ført krig i Yemen siden marts 2015. Landets flåde, fly og hær indgår i den saudisk-ledede koalition, som anklages for krigsforbrydelser mod civile. Få overblik over, hvor Emiraternes styrker befinder sig i dag.

Balhaf Gas Factory 

Den tidligere gasfabrik fungerer i dag som militærbase og hemmeligt fængsel for den emiratiske hær. Omkring 300 soldater er i øjeblikket udstationeret her, hvor de blandt andet har til opgave at træne lokale militser som Southern Transitional Council og Security Belt Forces. Disse styrker beskyldes for omfattende menneskeretskrænkelser. 

Al-Rayan Airport

Lufthavnen har gennem hele krigen været en emiratisk militærbase og hovedkvarter for de emiratiske specialstyrkers krig mod Al-Qaeda. 
I øjeblikket befinder der sig omkring 300 soldater på basen, der også huser blandt andet emiratiske helikoptere og et fængsel, der anklages for omfattende brug af tortur.
Lufthavnen blev i april delvist åbnet for civil trafik.

Socotra Island

Socotra er en relativt ny militærbase, som emiratiske styrker etablerede i 2018. Basen anvendes primært af de emiratiske efterretningstjenester men huser også soldater, helikoptere og enkelte kampvogne. Emiraterne forventes at beholde basen fremover på grund af den strategiske og relativt sikre placering.

Mayyan Island

Øen huser en mindre emiratisk militærbase med et ukendt antal emiratiske soldater, fly, efterretnings- og  overvågningsenheder.   
Emiraterne forventes at beholde basen fremover på grund af den strategiske og relativt sikre placering.

Al-Assab Airbase

Basen, der ligger i nabolandet Eritrea, har gennem hele Yemen-krigen fungeret som de emiratiske styrkers hovedkvarter og logistikbase. Her har det emiratiske flyvevåben haft bombefly, og den emiratiske flåde har haft flere korvetter liggende, som har forhindret forsyninger og nødhjælp i at nå frem til millioner af sultende yemenitter. Basen huser desuden et stort fængsel, som anklages for systematisk anvendelse af tortur.
Basen er delvist afviklet.

YEMEN
ERITREA
Sanaa
Aden
Kilder:

Emiraternes landtaktiske system (ELTS) er susccesfuldt implementer og overgår til at være fuldt operativt

SitaWare i krig?

Det er ikke lykkedes Danwatch og TV2 at finde beviser for, om det danske SitaWare system har været anvendt af Emiraternes militær under deres seks år lange krig i Yemen.

Det ligger imidlertid fast, at Systematic begyndte at implemetere SitaWare i den emiratiske hær i december 2016.  

Det ligger også fast, at de danske SitaWare-undervisere brugte halvandet år på opgaven og rejste hjem igen i maj 2018.

Hvornår SitaWare var klar til aktivt brug i felten, har det ikke været muligt at faslå med sikkerhed, da hverken Systematic eller Emiraterne har ønsket at svare på det spørgsmål.

Ifølge Systematics kommunikationschef Maia Lindstrøm Sejersen har firmaet “ikke grund til at tro”, at firmaets software har været anvendt i Yemen.  

Men nogen garanti kan Systematic ikke give, erkender direktør Michael Holm under en samtale med TV2 og Danwatch.

Dem amerikanske hovedentreprenør Harris Corporation skriver imidlertid den 1. maj 2019 i en rapport til den amerikanske fondsbørs, at Emiraternes nye kommando-og kontrolsystem er “implementeret”, og at systemet nu “overgår til at være fuldt operativt”. 

Læs også: Danmarks største IT-virksomhed opruster Emiraterne  trods dansk eksportforbud

Pieter Wesemann, militærforsker ved Stokholm Peace and Research Center, SIPRI, vurderer, at det er højst sandsynligt, at Emiraterne har anvendt SitaWare i Yemen, hvor det er altafgørende at have overblik over en meget kompleks krigsarena.

“SitaWare er leveret i 2017-2018, så det er meget sandsynligt, at det er blevet anvendt eller bliver anvendt i Yemen. Det vil simpelthen ikke give mening, hvis det ikke var tilfældet”, siger han.

Samme vurdering har Mellemøstanalytiker Ryan Bohl fra den private  efterretningsorganisation Stratfor, der arbejder for regeringer og virksomheder over hele verden.

“Jeg har ikke specifik viden om det emiratiske militærs kommando- og kontrolsystem, men Emiraterne har i årevis prioriteret at opnå operationel overlegenhed på slagmarken ved at anvende netop den slags systemer”, siger han.

“Målet er at opbygge militær overlegenhed gennem kamperfaring, og det er præcis, hvad de har opnået i Yemen”.

Ifølge Ryan Bohl er det sandsynligt, at SitaWare har været anvendt af de emiratiske specialoperationsstyrker, som især har været indsat i kampen mod Al-Qaeda i Yemen.

“De får altid det bedste og det mest avancerede udstyr, mens de konventionelle styrker må klare sig med det næstbedste”, siger han.

“De emiratiske specialoperationsstyrker har gjort store fremskridt i Yemen, og det er meget sandsynligt, at de har kunnet gøre det takket være et avanceret kommando- og kontrolsystem som det danske”.

Ryan Bohl hæfter sig også ved, at Emiraterne i den nationale politiske debat er meget følsomme over for tab af emiratiske menneskeliv.

“Og det er netop noget af det, som et avanceret kampstyringssystem kan forhindre”, siger han.

Toppen af poppen

Den amerikanske militærforsker Michael Knights fra Washington Institute of Near East Studies er en af de få civile, der i længere perioder har opholdt sig sammen med de emiratiske styrker i Yemen.

Fra 2018 og frem har han tilbragt lange perioder på de emiratiske militærbaser i Yemen, hvor han har fulgt alle sider af den emiratiske krigsindsats.

“Jeg har siddet sammen med dem, der koordinerede flyangrebene, jeg var med ude i front, jeg var sammen med artillerienhederne, når de bombede, med piloterne på Assab-basen i Eritrea og ombord på deres skibe. Jeg så det hele”, siger han.

Ifølge Michael Knights har Emiraterne ført en meget professionel krig i Yemen.

Han betegner de emiratiske styrker som “helt på niveau med de bedste NATO-styrker”, herunder de danske.

Han beskriver, hvordan krigsindsatsen var koordineret ned til mindste detalje og fortæller, hvordan han “i timevis, dag efter dag” har fulgt de emiratiske operationer ved hjælp af et kampstyringssystem, som meget vel kan have været SitaWare.

“Jeg kan ikke sige med bestemthed, at det var SitaWare, for den slags systemer ligner hinanden ret meget. Men jeg kan bekræfte, at de emiratiske styrker havde sådan et system og var i stand til at følge udviklingen på slagmarken i realtid”, siger han.

De emiratiske styrker havde et system a la SitaWare i Yemen og var i stand til at følge udviklingen på slagmarken i realtid

Tilfreds med indsatsen

Ifølge den danske major Henrik Riedel var det emiratiske militær meget glade for både SitaWare og de fem danske træneres indsats.  

“Vi leverede det, vi skulle, og både Harris, Systematic A/S og kunden var meget tilfredse med vores arbejde”, sagde Henrik Riedel til Interforce i 2019. 

Også Michael Engholm, der tog initiativ til at få de danske militærfolk afsted til Abu Dhabi, er rigtig godt tilfreds.

“Det har i det hele taget været et knaldgodt samarbejde med Systematic A/S”, siger han til Interforce. 

Ifølge magasinet er fire ud af de fem danske militærfolk tilbage i Forsvaret, mens en enkelt fortsat er ansat i Systematic.

Danwatch har fundet flere andre danskere med baggrund i Forsvaret, som stadig arbejder for Systematic i Emiraterne. En enkelt er ifølge sin Linkedin-profil ansat som “træner” i brugen af Systematics software.

Kø ved håndvasken

Danwatch og TV2 ville gerne have talt med både Forsvaret og forsvarsminister Trine Bramsen om risikoen for, at de fem udsendte soldater har været med til at implementere et kampstyringssystem, som er anvendt i Yemen.  

Hos det danske forsvar hører spørgsmål om bistand til den danske forsvarsindustri under Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, FMI, som ikke ønsker at lade sig interviewe.

I et mailsvar skriver presse- og kommunikationschef Svend Olaf Vestergaard fra FMI dog, at “Forsvarets rolle i sagen blot har været at formidle kontakten mellem Systematic og de interesserede medarbejdere”.

“FMI’s rolle var alene at formidle muligheden til egnede medarbejdere på tværs af forsvaret og sammen med andre myndigheder bidrage til, at der kunne bevilges orlov. Det blev gjort i rammen af hensigten i ”Open for Business-strategien”, hvor vi er forpligtede til at støtte industrien, hvor det er muligt”, skriver han. 

Næsten samme svar kommer fra Systematics kommunikationschef Maia Lindstrøm Sejersen:

“Vi skulle bruge dygtige og erfarne folk med kendskab til SitaWare til at undervise i brugen af softwaren. Det skete i rammerne af Forsvarets ”Open for Business”-strategi, der har til formål at fremme forsvarsindustriens eksport og åbne nye markeder, hvor det er muligt”, skriver hun i en mail til TV2 og Danwatch.

Hvad er Open for Business?

Forsvarets samarbejde med Systematic var et led i den såkaldte Open for Business strategi, som Forsvarsministeriet lancerede i 2013.

Strategien, der har bred politisk opbakning, forpligter forsvaret og forsvarsministeriet til at støtte danske virksomheder, primært indefor forsvar- og aerospaceinsustrien med at vækste og erobre nye eksportmarkeder.
Indsatsen kan f.eks. bestå i, at;

  • Forsvaret stiller sine skibe eller andre enheder til rådighed for eksportfremstød
  • Forsvarsministeren deltager i eksportfremstød i udlandet
  • Danmark udsender forsvarsattacheer, der har opgave at åbne døre for danske virksomheder.


Det understreges i Forsvars-ministeriets præsentation af strategien, at samarbejdet mellem det danske forsvar og industrien skal foregå “inden for rammen af den restriktive danske linje for eksportkontrol og internationale forpligtelser.”

I august 2021 blev samarbejdet mellem Forsvaret og forsvarsindustrien yderligere styrket, og regeringen præsenterede en opdateret strategi herfor.

Kilder: Forsvarsministeriets Open for Business strategi, 2013 og Handlingsplan for forsvarsindustrien, 2021

Minister tavs om ansvar

Ifølge Forsvarsministeriets hjemmeside skal “aktiviteter i relation til Open for Business” holde sig “inden for rammen af den restriktive danske linje for eksportkontrol og internationale forpligtelser”.

Vi ville derfor gerne have spurgt forsvarsminister Trine Bramsen (S) om, hvordan hun ser risikoen for, at det danske kampstyringssystem er blevet anvendt i forbindelse med nogle af de angreb på civile mål, som menneskeretsorganisationer og Yemen Data Project hævder, at De forenede Arabiske Emirater og deres lokale militser står bag.

Danwatch og TV2 ville også gerne have spurgt forsvarsministeren, om hun mener, at Forsvarets hjælp med at eksportere SitaWare til Emiraterne midt under Yemen-krigen er i overensstemmelse med Danmarks forpligtelser til at respektere menneskerettighederne.

Men ministeren har ikke ønsket at stille op til interview.

I et mailsvar hæfter Forsvarsministeriet sig blot ved, at de fem udsendte militærfolk var på orlov, mens de samarbejdede med Systematic i Abu Dhabi, samt at de udsendte afsluttede deres orlov fra Forsvaret, inden Danmark indførte eksportrestriktioner til de Forenede Arabiske Emirater den 22. november 2018. 

“Det er vigtigt, at Forsvaret og øvrige myndigheder overholder gældende regler – også når det gælder om at fremme dansk forsvarsindustris interesser i udlandet”, skriver Forsvarsministeriet og understreger, at det er ministeriets vurdering, at “reglerne er i den aktuelle sag overholdt”.  

Danwatch og TV2 har desuden forsøgt at få et interview med Fatema Khamis Salem Khalfan Al-Mazrouei, Emiraternes ambassadør i Danmark, om samarbejdet med Systematic, men hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

en danwatch-undersøgelse
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[related_posts_by_tax post_types="post" taxonomies="serie_el_forside" posts_per_page="10" title="Denne undersøgelse har fået et efterspil:" show_date="true" before_title='

' after_title="

]

Forstå sagen på tre minutter:

Play Video

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.
Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross