31. august 2023

Afsløring: Putins nyeste atomubåde er bygget med Rockwool

Rockwool har solgt skibsisolering, der er endt i tre af de mest moderne og banebrydende ubåde i Ruslands flåde. To af ubådene er en vigtig del af Ruslands atomvåben-strategi, vurderer ekspert.

Ubåden "Belgorod" er hører til GUGI’s flådebase, der ligger i den lille bugt Olenya Bay på Ruslands nordvestlige Kola-halvø. Det er lige ud til Barentshavet og blot 100 kilometer øst fra Norges grænse. Foto: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Christopher B. Stoltz, Public domain, via Wikimedia Commons
Har du et tip om danske virksomheders handler med det russiske militær? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Tre af de mest avancerede ubåde i den russiske flåde er udstyret med skibsisolering fra den danske koncern Rockwool. Heriblandt ubådene “Belgorod” og “Prins Vladimir”, som begge kan udstyres med de mest moderne atomvåben i Ruslands arsenal.

Det afslører officielle udbudsdokumenter fra Rusland, som Danwatch og Ekstra Bladet er i besiddelse af.

“Det er et meget interessant fund,” siger professor Michael Petersen, som er leder af Russia Maritime Studies Institute ved US Naval War College. 

Med en baggrund i både USA’s militære efterretningstjeneste og landets nationale sikkerhedsråd har han længe fulgt udviklingen af Ruslands flådekapaciteter.

“Disse ubåde er en del af Ruslands nyeste generation af avancerede ubåde,” siger han.

De russiske dokumenter afslører, hvordan Rockwools faste samarbejdspartner, virksomheden Marine Complex Systems LLC (“MKS”), i juni og september 2014 – få måneder efter Ruslands ulovlige annektering af Krim-halvøen – indgik de første aftaler om levering af mere end 15.000 kvadratmeter skibsisolering til det statsejede skibsværft Sevmash.

Materialet afslører også, at leverancerne af Rockwool-isolering af mærket SeaRox SL 440 til en værdi af 4,7 mio. rubler (godt 700.000 kr.) konkret skulle bruges til konstruktionen af de to avancerede ubåde “Belgorod” og “Prins Vladimir”.

Omkring to år senere, i december 2016, indgår MKS igen en aftale om at forsyne en russisk ubåd. Denne gang er kontrakten med skibsværftet Admiralty, som bestiller knap 1.700 kvadratmeter SeaRox SL 400 til at bygge den dieseldrevne angrebsubåd “Velikie Luki”.

Her ses atomubåden “Prins Vladimir” under de første forsøgs-sejladser i 2019 i Hvidehavet, hvor den både test-affyrede sine missiler og torpedoer med succes. Foto: HoteitH via Wikimedia Commons

Brud på menneskerettigheds-ansvar

Danwatch og Ekstra Bladet har tidligere afsløret, hvordan Rockwools produkter via distributøren MKS er blevet solgt til store dele af den russiske flåde – herunder fregatter, spionskibe og fartøjer til Putins hemmelige flåde.

Den danske Erhvervsstyrelse har i den forbindelse undersøgt Rockwool og vurderet, at selskabet ikke har overtrådt EU-sanktioner i Rusland.

Jacob Dahl Rendtorff, professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet, mener, at handlerne er udtryk for ‘fuldkommen moralsk blindhed’.

“Det er et udtryk for den idé om, at forretning er forretning, og at man intet ansvar har for dem man sælger til.”

“Handlerne med militæret har de givetvis set som en fordel i Rusland, fordi det har givet dem legitimitet på det marked, og man har sikkert også været stolt over at sælge til højteknologiske ubåde. De har slet ikke tænkt over det moralske – og det er udtryk for en fuldkommen moralsk blindhed,” siger han.

Dog mener han også, at handlerne kan ses som et udtryk for ‘en generel stemning’ i Vesten i kølvandet på annekteringen af Krim.

“At handlerne er sket lige efter annekteringen af Krim er også et udtryk for den generelle stemning i Vesten, hvor man slet ikke var opmærksomme nok på at lave omfattende sanktioner, fordi det også ramte vores egen økonomi.”

“Men igen viser det, at man ikke tænker over, hvad produkterne bruges til rent moralsk.”

Rockwool har magten til at stille betingelser over for sine officielle distributører, og de burde have brugt denne magt
Dr. Tara van Ho
Essex Law School

Men virksomheder som Rockwool er dog også forpligtet til at overholde FN’s retningslinjer for erhverv og menneskerettigheder (UNGP), som forpligter virksomheder til at sikre sig, at de ikke bidrager til overtrædelser af menneskerettighederne i alle led af deres værdikæde.

Og Tara Van Ho, som er en af verdens førende eksperter i menneskerettigheder og erhverv hos Human RIghts Centre ved Essex Law School i England, mener det er meget problematisk, at Rockwools materialer er blevet solgt til det Ruslands militær efter annekteringen af Krim i 2014.

“Da Rusland ulovligt invaderede og annekterede dele af Ukraine i 2014, burde virksomheder, der leverer udstyr til militæret, uanset om det er våben eller isolering, have truffet foranstaltninger for at begrænse deres støtte til det russiske militær.” 

“Rockwool har magten til at stille betingelser over for sine officielle distributører, og de burde have brugt denne magt til at sikre, at distributørerne overholder menneskerettighedsstandarder, herunder at standse salget til det russiske militær. Det er et brud på Rockwools menneskerettigheds-ansvar i henhold til FN’s vejledende principper, når de ikke har gjort dette,” siger hun.

Designet til atomangreb

Særligt ubåden “Belgorod” har stjålet overskrifter verden over. Ubåden, der med sine 184 meter er verdens længste, blev i sommeren 2022 efter test leveret fra skibsværftet Sevmash til Ruslands tophemmelige militærprogram GUGI ved den arktiske havneby Murmansk. GUGI er især kendt for sine hemmelige dybhavsmissioner for at kortlægge kritisk infrastruktur på havbunden, og tjenesten refererer direkte til Vladimir Putin og generalstaben i Moskva.

Både “Belgorods” potentielle bevæbning og eksperimentelle design gør den ifølge Michael Petersen til en helt unik ubåd, som er helt afgørende for Rusland i jagten på forspring i atomvåbenkapløbet med NATO-alliancen.

“Den er designet til at bære autonome, atomdrevne og ubemandede Poseidon-undervandsfartøjer. Poseidon er et strategisk atomvåben, der er designet til at give Rusland en strategisk fordel ved at forblive skjult under vandet og omgå Vestens forsvar for at kunne udføre et atomangreb på kyst infrastruktur,” siger han.

Rygraden i Ruslands atomstrategi

Den russiske præsident Putin har flere gange offentligt hyldet Belgorod og var også med på en direkte video-forbindelse fra Kreml, da ubåden officielt blev søsat i 2019. 

Da den anden atomdrevne ubåd med Rockwool i “Prins Vladimir”  i 2012 skulle køllægges på værftet Sevmash i hvidehavsbyen Severodvinsk i 2012 mødte Putin til gengæld personligt  mødt op til den højtidelige ceremoni. Her udtrykte han blandt andet en forventning om, at ubåden ville blive “et af de russiske væbnede styrkers symboler”.

Vladimir Putin foran skroget af “Prins Vladimir” i 2012. Foto: Kremlin.ru

Ifølge Michael Petersen udgør “Prins Vladimir” – sammen med de øvrige ubåde i Borei-A-klassen, der er en opdateret version – rygraden i Ruslands havbaserede afskrækkelsesstrategi med atomvåben.

“Det er Ruslands mest avancerede atomdrevne ballistiske missilubåd. Den er bevæbnet med 16 Bulava-SLBM’er (ubåds-affyrede ballistiske missiler, red.), som hver kan bære op til 10 nukleare sprænghoveder.”

“Når først de går til søs, er de svære at lokalisere. I en periode med øget spænding, der fører til potentiel konflikt, vil Rusland sandsynligvis sende disse ubåde til søs, hvor de stille vil ligge og vente på ordrer om at affyre atomvåben,” siger han.

Af den grund er ubådene i Borei-A-klassen ifølge Michael Petersen en helt central del af det russiske atomvåbenprogram.

“Og det vil de næsten med sikkerhed fortsætte med at være i de kommende to årtier, mindst,” siger han.

Erkender flåde-salg

Danwatch og Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til Rockwool om leverancerne til ubådene, herunder om man havde undersøgt, hvad produkterne skulle bruges til, da de blev solgt til skibsværftet Sevmash i 2014, og om Rockwool stiller krav til sine distributører om produkternes slutbrug.

Det svarer Michael Zarin, kommunikationschef i Rockwool Gruppen, dog ikke på, men skriver blandt andet i en mail:

“ROCKWOOL A/S har kendskab til, at almindelige isoleringsprodukter – samt isoleringsprodukter til brug i civile applikationer til skibsfarten solgt via de Russiske Datterselskabers eksterne distributører – i visse tilfælde er blevet anvendt i russiske flådefartøjer i lighed med, hvordan disse produkter bruges på alle former for skibe verden over – inklusiv kommercielle og industrielle fartøjer, samt krydstogtskibe og lystbåde. ROCKWOOLs produkter kan hverken transformeres til våben eller anvendes til militære formål i øvrigt. Ingen stenuldsprodukter er klassificeret som dual-use.”

Danwatch og Ekstra Bladet har stillet følgende spørgsmål til Rockwool om sagen med salg af SeaRox til de tre ubåde i den russiske flåde:

 • Var Rockwool inden leverancerne bevidst om, at Rockwools produkter skulle bruges til de tre ubåde?
 • Modtog Rockwool specifikationer på de tre ubåde inden gennemførelsen af ordren?
 • Hvordan har Rockwool det med, at der sidder Searox i tre af de mest avancerede ubåde i den russiske flåde, hvoraf to af dem kan udstyres med atommissiler?
 • Er de solgte Searox produkter til de tre ubåde produceret i Rusland med råmaterialer, som er importeret fra Europa?
 • Rockwools faste distributør, MKS LLC, slår sig op på at være storleverandør til Ruslands krigsskibe. Har Rockwool haft betænkeligheder ved at indgå samarbejde med en virksomhed, der primært lever af at være leverandør til militæret?
 • Kan Rockwool fremlægge dokumentation for, at I har foretaget den nødvendige due diligence i forbindelse med leverancerne til jeres distributør, MKS, og dennes systematiske salg til den russiske flåde?
 • Mellem 2015 og 2020 har MKS LLS alene udstyret russiske krigsskibe med Rockwool-produkter for over 200 millioner rubler, svarende til mere end 156.000 m2 Rockwool-stenuldsplader, samt mange tusinde kilo Rockwool-lim. Er det foreneligt med Rockwools værdier?
 • På MKS’ hjemmeside ligger et certifikat, hvor Rockwool har udnævnt MKS til officiel distributør i Rusland. Hvilke krav og retningslinjer har Rockwool stillet over for jeres officielle distributører og samarbejdspartnere i forhold til produkternes slutbrug?

Til disse spørgsmål svarer  Michael Zarin, kommunikationschef i ROCKWOOL Gruppen:

”ROCKWOOL A/S har kendskab til, at almindelige isoleringsprodukter – samt isoleringsprodukter til brug i civile applikationer til skibsfarten solgt via de Russiske Datterselskabers eksterne distributører – i visse tilfælde er blevet anvendt i russiske flådefartøjer i lighed med, hvordan disse produkter bruges på alle former for skibe verden over – inklusiv kommercielle og industrielle fartøjer, samt krydstogtskibe og lystbåde. ROCKWOOLs produkter kan hverken transformeres til våben eller anvendes til militære formål i øvrigt. Ingen stenuldsprodukter er klassificeret som dual-use.

Alt i alt er der tale om harmløse produkter, hvor hovedanvendelsen er at isolere huse og bygninger for på den måde at forbedre energieffektiviteten. Hverken ROCKWOOL A/S eller vores russiske datterselskaber sælger direkte til russiske slutbrugere eller har et kundeforhold med det russiske militær. For god ordens, som vi tidligere har sagt, er produktionen af maritime isoleringsprodukter i Rusland ophørt i marts 2022.

I ROCKWOOL plejer vi ikke at kommentere på detaljerne, I spørger ind til, der vedrører konkrete projekt- eller kundeforhold – heller ikke forhold, der ligger næsten 10 år tilbage i tiden. Men som vi også tidligere har sagt, har ROCKWOOL omfattende retningslinjer, når det kommer til risikovurderinger og due diligence. ROCKWOOL har overholdt alle Rusland-relaterede sanktioner, hvilket Erhvervsstyrelsen også har konkluderet.”

Har du et tip om danske virksomheders handler med det russiske militær? Så kan du kontakte journalisterne på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

 • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
 • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
 • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right