Det giftige sprøjtemiddel chlorpyrifos er så udbredt, at stort set alle danskere har det i kroppen.
Det fortæller Helle Raun Andersen, ph.d. og lektor i miljømedicin på Syddansk Universitet og ekspert i pesticiders påvirkning på bl.a. fostre.
“Vi kan måle nedbrydningsprodukter af chlorpyrifos i urinen hos alle testede danskere. Kun få procent, som nok kun spiser økologisk, har det ikke i kroppen”, siger Helle Raun Andersen.
Helle Raun Andersen står bag flere undersøgelser af chlorpyrifos. I en undersøgelse fra 2016 for Miljøministeriet undersøgte hun og professor Lisbeth E. Knudsen fra Københavns Universitet forekomsten af de særlige organofosfater, som chlorpyrifos er i familie med, i urinen fra børn og deres mødre.
Forskerne fandt organofosfater hos ni ud af ti mødre og børn. Forskerne vurderede, at chlorpyrifos sandsynligvis er den største synder, og at vi får det, når vi spiser frugt og grønt fra andre lande.
Den danske undersøgelse viste også en mulig sammenhæng mellem chlorpyrifos og påvirkning af hjernen, herunder øget risiko for ADHD.
“Børn med højere organofosfat-eksponering synes at have øget risiko for at udvikle ADHD”, fortæller studiet.
Kædes sammen med hjerneskader
Organofosfater som chlorpyrifos er en effektiv insektgift, som angriber insekternes nervesystem. Laboratorieforsøg viser, at giften også angriber rotter, hvis hjerner har vist sig at blive påvirket af chlorpyrifos. Den slags data bekymrer forskerne, fordi der er overvejende sandsynlighed for, at også menneskers - særligt børn og fostres - hjerner påvirkes af nervegiften.
Børn testes, fordi deres nervesystem er i udvikling og derfor er mere sårbart, fortæller Helle Raun Andersen.
“Man er bange for, at chlorpyrifos skader udviklingen af nervesystemet, fordi det er en nervegift. Nervesystemet hos fostre og små børn er under udvikling helt op i teenageårene, og et stof som chlorpyrifos, der kommer udefra og kan påvirke systemet, er bekymrende”, siger hun.