En Danwatch-undersøgelse

Supermarkeder: Grænseværdien for farligt sprøjtemiddel bør sættes ned

Supermarkedernes egne grænseværdier for chlorpyrifos i fødevarer er skrappere end de danske myndigheders. “Stram kravene”, siger supermarkederne.

Nicholas Buhmann-Holmes

Nicholas Buhmann-Holmes

Foto: Siine Fiig (Coop)

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
17. juni 2019
Danske supermarkeder stiller strengere krav til kontrol med farlige sprøjtemidler på frugt og grønt end myndighederne. Flere supermarkeder vil have grænseværdien for chlorpyrifos, der beskyldes for at give børn hjerneskader, sat ned.

Flere store supermarkedskæder i Danmark mener, at grænseværdierne for farlige pesticider som chlorpyrifos bør sættes ned.

Coop, Lidl og Aldi tillader mindre chlorpyrifos i frugt og grønt end myndighederne kræver, og flere andre dagligvarekæder opfordrer myndighederne til at sætte grænseværdierne sat ned.

“Når vi kan halvere vores grænseværdier, bør man også kunne nedsætte den officielle værdi”, siger Thomas Roland, chef for social ansvarlighed i Coop til Danwatch.

I Salling Group, der også ejer blandt andet Føtex, Netto, Bilka og Salling, afventer man, at myndighederne sætter grænseværdierne ned.

“Vi støtter op om en strammere EU-pesticidregulering”, skriver Mai Bakmand, kommunikationskonsulent i Salling Group, i en email til Danwatch.

Ingen krav til supermarkeder. Coop og Salling kritiserer lovgivning

Det er ikke et lovkrav, at supermarkederne skal teste for sprøjtemidler som chlorpyrifos, selv om stoffet er forbudt i Danmark. Men de største supermarkedskæder gør det alligevel.

Kontrollerne varierer fra 96 prøver om året hos Rema 1000 til omtrent 700 om året hos Lidl.

Når supermarkederne finder chlorpyrifos i fødevarerne ligger mængden et stykke under det, som myndighederne tillader. Derfor kan myndighederne ligeså godt kan sætte grænseværdien ned, forklarer kommunikationskonsulent Mai Bakmand fra Salling Group.

Aldi har sat deres grænseværdier 20-30% under de europæiske, Lidls ligger på 66% under de europæiske grænseværdier, imens Coop har sat deres grænseværdier til 50% af myndighedernes krav.

FAKTA

Sådan tjekker dit supermarked for sprøjtemidler

De fleste supermarkeder tager selv prøver til pesticidtest – hvor mange?

Nogle supermarkeder har selv fastsat grænseværdier, der er lavere end EU's – hvor meget lavere?

0

Har ikke fastsat egne grænseværdier

0
0 %

under EU’s og den danske grænseværdi

0
0 %

under EU’s og den danske grænseværdi

0
0 %

under EU’s og den danske grænseværdi

Ikke oplyst

Har ikke fastsat egne grænseværdier

Ikke oplyst

Har ikke fastsat egne grænseværdier

Følsomme overfor dårlig omtale

Hos Forbrugerrådet TÆNK ers fødevarepolitisk seniorrådgiver, Camilla Udsen positiv overfor supermarkedernes beslutning:

“Detailhandlen har ekstremt stor indflydelse på markedet, fordi de kan stille krav til producenterne. Det er en god vej, men vi skal selvfølgelig arbejde henimod, at det bliver forbudt”, siger Camilla Udsen.

Supermarkedernes sænkede grænseværdier er også et spørgsmål om, at de er blevet mere følsomme over for “dårlig omtale”, fortæller Carsten Daugbjerg, der er professor i landbrugs- og fødevarepolitik på Copenhagen Business School.

“De har deres renommé, som de gerne vil beskytte, og det har den direkte økonomiske konsekvens, at hvis der er en dårlig sag, så kan forbrugerne nemt skifte over til at købe deres kylling eller ris i det konkurrerende supermarked, der måske ligger lige ovre på den anden side af gaden”, siger Carsten Daugbjerg.

en danwatch-undersøgelse

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.