En Danwatch-undersøgelse

Investeringsforeninger og Københavns Kommune investerer i den israelske besættelse

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

18. december 2014
Danske investeringsforeninger investerer 689 millioner kroner i virksomheder med aktiviteter i de israelske bosættelser på Vestbredden.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Om investeringsforeninger
En investeringsforening er en sammenslutning af investorer. Foreningen investerer medlemmernes (investorernes) opsparing i aktier og/eller obligationer, og gør det muligt, at også mindre velhavende investorer får adgang til verdens investeringsmarkeder. Foreningerne har en medlemsvalgt bestyrelse, som lægger de overordnede linjer for foreningens investeringer. De danske investeringsforeninger er underlagt offentligt tilsyn af Finanstilsynet.
Investeringsforeningerne i denne undersøgelse er:
  • Danske Invest
  • BankInvest
  • Nykredit Invest
  • Nordea Invest
  • Sydinvest
  • SEB Invest
  • Sparinvest
  • Jyske Invest

De otte største danske investeringsforeninger har investeret ialt 689 millioner kroner i virksomheder, der bidrager til opretholdelsen af separationsmuren og de israelske bosættelser  på Vestbredden, viser en ny undersøgelse fra DanWatch.

Investeringsforeningernes engagement i de besatte områder er den seneste afsløring i et større projekt, hvor DanWatch stiller skarpt på danske virksomheders forbindelser til de omstridte bosættelser. I forrige uge kunne DanWatch således afsløre, at danske pensionskasser investerede over en milliard i internationale virksomheder, der leverer varer eller ydelser til de besatte områder.

De otte investeringsforeninger, som Danwatch har undersøgt, er alle underlagt FN’s Guiding Principles on Business and Human Rights.

FN, EU og den danske regering har gentagne gange advaret mod investeringer i den israelske besættelse. Både de israelske bosættelser, separationsmuren og checkpoints på Vestbredden er i strid med international lov, fordi de krænker palæstinensernes menneskerettigheder.

Alligevel kan Danwatch dokumentere investeringer for flere hundrede millioner i virksomheder, som blandt andet leverer overvågningsudstyr til checkpoints, cement og byggemateriale til vedligeholdelse af separationsmuren og bulldozere til den Israelske hær. Dermed risikerer investeringsforeningerne at medvirke til menneskerettighedskrænkelser i de besatte områder.

Uenigheder om blacklisting

I en rundspørge foretaget af DanWatch henviser alle investeringsforeningerne  til etiske retningslinjer i tråd med FN’s  konventioner, men de er langt fra enige om, hvilke virksomheder det er etisk forsvarligt at investere i.

Investeringsforeningerne Bank Invest, Jyske Invest og Sydinvest har tilsammen investeret 13 millioner i Cemex, et selskab der ejer en cementleverandør til israelske bosættelser, checkpoints og muren. Selskabet er af samme årsag blacklistet af Nordea Invest, der til gengæld har investeringer i den israelske bank Hapoalim Bank, som blandt andet yder lån til byggeprojekter i bosættelser, og i øvrigt er blacklistet af Danske Invest.

Med en undtagelse har alle foreningerne investeret i den amerikanske virksomhed Caterpillar, der blandt andet leverer de D9 bulldozere, som den Israelske hær bruger til husnedrivninger. Ifølge Human Rights Watch blev samme bulldozere i 2010 brugt til at ødelægge bygninger, hvor civile stadig opholdt sig.

Det sker trods regeringens mange opfordringer til, at danske virksomheder undgår aktiviteter, der kan gavne israelske bosættelser. I september udtalte udviklingsminister Mogens Jensen (S) således:
”Regeringen har ved flere lejligheder mindet offentligt om, at den fraråder danske borgere og virksomheder at indgå i engagementer, der kan gavne israelske bosættelser. Det vil jeg passende minde om igen”.

Sådan gjorde vi

Undersøgelsen er støttet af Folkekirkens Nødhjælp.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664